Menu Zavřít

Arcelor Mittal požaduje, aby ocelárna Ilva propustila tisíce lidí. Italové vyhlásili stávku

1. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Arcelor Mittal požaduje po problémové italské ocelárně Ilva masivní propouštění. Zda největšímu světovému producentu oceli jeho požadavek projde i u italských úřadů, ale není vůbec jisté. Na druhou stranu ani italská vláda zřejmě nemá na výběr.

V souvislosti s prodejem italské ocelárny Ilva v jihoitalském Tarentu, která je pod nucenou správou, má italská společnost škrtnout šest tisíc z celkem 14200 pracovních míst. Navrhuje to největší světový producent oceli Arcelor Mittal, který společně s italskou ocelárnou Marcegaglia hodlá Ilvu za 1,8 miliardy eur (48 miliard korun) převzít.

Italské odbory považují toto snižování stavů uvedené v přebíracích podmínkách za nepřijatelné a vyhlásily na čtvrtek čtyřhodinovou stávku. „Cena, kterou mají zaměstnanci za převzetí zaplatit, je příliš vysoká,“ komentoval požadavek šéf italských ocelářských odborů FIOM Maurizio Landini.


Přečtěte si o překvapivém kroku slavného výrobce motocyklů:

Harley Davidson přesune část výroby z USA do Thajska. Odbory protestují

Logo legendárního výrobce motocyklů společnosti Harley Davidson


Vládní úřady s ohledem na situaci prověřují nabídku konsorcia AcciaItalia řízeného indickým koncernem Jindal Steel and Power. I toto konsorcium však chce propustit 4800 lidí, aby Ilvu učinilo opět konkurenceschopnou. Pro premiéra Paola Gentiloniho je důležité, aby se ocelárny zbavil, neboť ji jeho vláda drží nad vodou mimo jiné státními zárukami za půjčky, čímž vzbudila nevoli ostatních ocelárenských koncernů i Bruselu.

ebf - tip - debata

Ilva v nejlepších časech vyráběla devět milionů tun oceli ročně, což odpovídalo třetině celkové italské produkce. Loni však vyprodukovala pouze 5,8 milionu tun. Ocelárna v Tarentu je od roku 2013 bod nuceným státním dozorem. Ocelárně přitížila nařčení vůči vlastníkovi Riva, že s jejím vědomím ocelárna ve městě zamořovala ovzduší jedovatými zplodinami. Tomuto znečištění se připisuje nejméně 400 případů předčasných úmrtí.

Přečtěte si také:

Vítkovice lákají cizí kapitál. Skupina jedná se dvěma investory

Manažer hájil neúspěšné investice přirovnáním Británie k hitlerovskému Německu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).