Menu Zavřít

Architektura na hrách

29. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Za působivými čínskými stavbami se lidé ohlížejí...

Celý podtitul:
Za působivými čínskými stavbami se lidé ohlížejí, a tvoří tím základy pro globální developerské zakázky

PEKING
Končí se práce na pekingském olympijském stadionu a Liou Lung-chua přemýšlí o další výzvě. Šéf Beijing Urban Construction Group (BUCG) strávil téměř pět let na devatenácti stavbách pro olympijské hry v Pekingu. Nyní doufá, že dovednosti a pověst, které jeho společnost získala, mu pomůžou získat velké zahraniční kontrakty. „Po všech těch projektech není na světě žádná práce, kterou bychom si nemohli dovolit vzít. Opravdu žádná,“ říká Liou.
Podobně jako zbytek země BUCG a i jiné velké čínské stavební společnosti pokládají olympijské hry v Pekingu za svůj „společenský debut“. Více než tři tucty stavebních projektů a další práce spojené s olympiádou, například rozšiřování metra, daly čínským stavbařům možnost ukázat vše, co se naučili z moderních návrhů západních architektů. „(Olympijské) projekty si získaly celosvětovou pozornost,“ myslí si Tiao Čchun-che, předseda Čínské mezinárodní asociace smluvních partnerů, „když lidé užasnou nad našimi stavbami, přirozeně se ptají, kdo je projektoval a vybudoval.“ V minulém roce, říká Tiao, čínské stavební společnosti získaly mezinárodní kontrakty v hodnotě 78 miliard USD, což je o 17,6 procenta více než v roce 2006.
Městem vlastněná společnost BUGG má z her nejvíce užitku. Vedle olympijského stadionu společnost pracovala na elipsoidu velkého národního divadla (známého jako Vejce), na terminálu číslo tři ve tvaru draka pekingského letiště a na dalších vysoce profilových věcech, což jí pomohlo v minulém roce navýšit tržby až na 4,2 miliardy USD. K získání nových kontraktů plánuje Liouova společnost vyzdvihnout dovednosti, které získala při stavbě hlavního olympijského stadionu zvaného Ptačí hnízdo. Stavba s 91 tisíci sedadly, navržená švýcarskou kanceláří Herzog & de Meuron, spotřebovala stovky ocelových větví a větviček. Preciznost byla klíčová, odchylka o jeden milimetr mohla ohrozit celou strukturu, tvrdí Liou. „Při návštěvě Evropy nám smluvní partneři a architekti uspořádali ovace ve stoje, když jsme jim prozradili, že jsme stavitelé Ptačího hnízda,“ říká Liou.
Mezi další velké hráče patří Beijing Construction Engineering Group, která pracovala na areálech pro gymnastiku a šerm, a Beijing Uni-Construction Group, jež postavila stadion na pozemní hokej. Největší čínský komerční developer, China State Construction & Engineering (CSCEC, roční tržby 24 miliard USD), vybudoval národní akvacentrum, známé jako Vodní krychle. Budova má unikátní povrch, který vypadá, jako by byl pokrytý světélkujícími bublinami. Protože průhledný stadion je prvním toho druhu v Číně, inženýři společnosti museli spolupracovat s designéry na řešení technických detailů. „Přivedlo to naší stavební techniku a dovednosti managementu na novou úroveň,“ říká Čou Jü-kchun, šéf divize CSCEC, jež centrum stavěla.

ZPOMALENÍ DOMÁCÍHO TRHU
Není jisté, za jak dlouho se číským stavitelům skutečně podaří dostat do velké globální ligy. Někteří experti tvrdí, že mezera mezi potřebami Západu a schopnostmi čínských stavbařů obstát nadále trvá i navzdory tomu, co se naučili při práci na olympijských projektech. „Číňané dosud neintegrovali proces stavby s designem, dodavateli a všemi ostatními disciplínami do jednoho celku,“ říká Ashley M. Howlett, expert na stavební právo u Jones Day v Pekingu, „chce to čas.“ Ale dříve nebo později, dodává, špičku určitě doženou. “V příštích deseti letech se setkáme se třemi čtyřmi čínskými společnostmi ve světové desítce,“ je přesvědčen Howlett.
Číňané tvrdě pracují na tom, aby tomu tak bylo. Čouova skupina má smlouvu za 95 milionů dolarů na vybudování Federation Tower, kancelářského a rezdenčního komplexu o 93 patrech v Moskvě. Čou říká, že vede rozhovory o projektech v Rusku a v jihovýchodní Asii, které by mohly letos přidat dalších 50 milionů dolarů navíc za práce v zahraničí.
V roce 2007 Beijing Construction Engineering podepsala smlouvu na vybudování rezidenčního komplexu za 128 milionů dolarů v Abú Zabí. Beijing Uni-Construction pracuje na nemocnici za 27 milionů dolarů v Kongu. A Liouva BUCG říká, že je blízko podpisu několika smluv ve východní Evropě a očekává nabídku na stavbu hlavního stadionu pro olympijské hry v Londýně v roce 2012.
Pracovat v zámoří není pro Číňany novinkou. Poprvé vyrazili do zahraničí v sedmdesátých letech, ale tyto projekty byly typicky zacílené na podporu politických cílů vládnoucí Komunistické strany Číny. Nyní, po dvaceti letech domácího stavebního boomu, stavbaři čelí výzvě udržet vysoký růst v podmínkách zpřísnění investičních kontrol a zpomalení domácího trhu. Velké čínské stavební firmy však v současnosti pracují na projektech ve 180 zemích včetně stavby železnice v Nigérii za osm miliard dolarů, dálnice v Alžírsku za 6,7 miliardy dolarů, železnice v Turecku za 1,2 miliardy dolarů a mostů, přístavů a elektráren napříč rozvíjejícími se trhy.
Číňané jsou tradičně více konkurenceschopní v Africe a v Asii, kam přivážejí své vlastní zaměstnance a kde nabízejí klientům vedle zkušeností i nízké stavební náklady. Někteří čínští hráči ale již okusili prostředí v USA a v západní Evropě. CSCEC se dostala do titulků novin, když její americká divize podepsala v roce 2004 několik malých kontraktů včetně kancelářského a prodejního komplexu v New Yorku za 190 milionů USD a třech škol v Jižní Karolíně celkově za 37 milionů USD.

SOUVISLOSTI
Mistři stavbaři
V uplynulé dekádě upozornily BusinessWeek/Architectural Record Awards na nejlepší světové příklady spolupráce mezi architekty a korporátními klienty. Před dvěma roky putovalo ocenění do Číny, s vírou v poselství „dobrý design je dobrý byznys“, které by mohlo zúrodnit tamní půdu. V květnovém vydání čtyř sesterských publikací BusinessWeek China a Architectural Record jsme ocenili třináct budov a plánovaných projektů, v rozpětí od malého domku v Hongkongu, přes novou železniční stanici v Šanghajji až po obrovské kancelářské a rezidenční centrum v pekingské Finance Street. Více informací o vítězích najdete na www.businessweek.com/go/08/architecturechina.

Foto
Vodní krychle - centrum vodních sportů (nahoře) a olympijský stadion Ptačí hnízdo (vlevo)

Box v černé
78 miliard dolarů
Hodnota čínských stavebních kontraktů v zámoří v minulém roce proti roku 2006 stoupla o 17,6 procenta
Pramen: China International Contractors Assn.

EBF24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).