Menu Zavřít

Armáda, která nebyla

29. 8. 2014
Autor: Euro

Novinářskou objektivitu můžete rozdělit na dvě skupiny. Tou první je běžná objektivita, kdy dáváte prostor zainteresovaným stranám, abyste se dobrali skutečného obrazu událostí. Druhou je objektivita za každou cenu, kdy máte dostatek důkazů o povaze událostí, ale úmyslně je banalizujete, aby vás nemohla protistrana napadnout z neobjektivity.

Je to zhruba stejné, jako když byste dávali prostor pro vyjádření nacistům ve článku o holocaustu s úmyslem vážit oběma stranám stejně. Můžeme jí říkat třeba „špinavá“ objektivita.

Její projevy se v zemích, kde je pevně zakotvena svoboda tisku – Česko takovou zemí je – zase tak často neobjevují. Výjimkou jsou ovšem ideologicky založené konflikty, takovým je přitom i válečný konflikt na Ukrajině. Jinak si nedokážu vysvětlit nadužívání slovíček „údajně“ či „prý“ ve spojení s Ruskou invazí.

Na jedné straně máme důkazy o pohybu ruských vojsk na území suverénního státu (zadržení ruských výsadkářů, ostřelování Ukrajiny raketami z Ruska, svědectví věrohodných západních novinářů o ozbrojených konvojích z Ruska, snímky NATO o ruských konvojích, přiznání některých ruských činitelů a podobně) a na straně druhé většina médií hovoří o „údajné“ ruské invazi.

Včera odpoledne jsem obdržel jednu zpravodajskou SMS, která hovořila o mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli údajnému ruskému vpádu na Ukrajinu. To vše ve chvíli, kdy se z téměř poražených povstalců přes noc stala armáda schopná otevřít druhou frontu. Věří snad česká média na nadpřirozené jevy a na ozbrojenou pomoc shůry, nebo berou vážně slova o ruských vojácích bojujících během vlastní dovolené?

Je zcela evidentní, že česká média ve strachu z kritiky zastánců Ruska – kupodivu jich není v Česku málo, vzhledem k naší společné historii – budou psát o ruské invazi až ve chvíli, kdy to oficiálně potvrdí ruské zdroje. To se samozřejmě stane až ve chvíli, kdy Rusové budou mít situaci plně pod kontrolou a Ukrajina bude definitivně pokořena. My si pak řekneme, že jsme byli objektivní. A to je asi tak všechno.


Další komentáře autora:

Češi v zajetí nenávisti

Evropa má nového nemocného muže

KL24

Z euroskeptika eurooptimistou


  • Našli jste v článku chybu?