Menu Zavřít

Armáda nakoupí desítky tisíc zbraní od České zbrojovky

13. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Vláda se v pondělí 17. prosince chystá projednat nákup pásových transportérů i zakázku, která umožní ministerstvu obrany nakoupit více než 30 tisíc ručních palných zbraní.

„Rámcová smlouva je pro roky 2019 až 2025 a měla by nám umožnit nakupovat v Uherském Brodě ruční palné zbraně podle naší skutečné potřeby,“ popisuje vysoce postavený úředník ministerstva obrany. Konkrétně má jít až o 19 tisíc pistolí CZ 75 Phantom a 14 tisíc útočných pušek Bren.

Přesná hodnota kontraktu závisí na tom, kolik zbraní vojsko celkově odebere. Když například před třemi lety obrana pořizovala 2600 brenů s vybavením, platila 418 milionů bez DPH. A za 5500 pistolí CZ 75 Phantom tehdy dala 61 milionů bez DPH.

„Samozřejmostí je i další příslušenství,“ dodává ministerský úředník k aktuálnímu kontraktu. Obrana se při přípravě zakázky inspirovala u pětileté rámcové smlouvy za tři miliardy, kterou loni uzavřela s vlašimskou muničkou Sellier & Bellot. Resort si tak na dlouho dopředu pojistil dodávky malorážové munice.


Čtěte také esej:

Děkujeme, zůstaňte

 Čeští vojáci na základně v Bagrámu


Podle zjištění týdeníku Euro se rámcová smlouva s Českou zbrojovkou příliš nepozdávala vládní Pracovní skupině pro transparentní veřejné zakázky, nicméně resort už zřejmě všechny její výhrady vyřešil. „Jedná se o vnitřní schvalovací proces ministerstva obrany. Nepřísluší nám tento proces komentovat. Zatím jsme nebyli ze strany ministerstva formálně vyrozuměni,“ reagoval Lubomír Kovařík, prezident a předseda představenstva holdingu Česká zbrojovka Group

CIF24

Během posledního předvánočního zasedání české vlády v pondělí 17. prosince se bude projednávat i nákup 62 obrněných vozidel Titus za 6,7 miliardy korun. Především chce ale ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) informovat své kolegy o strategické zakázce na 210 pásových obrněných transportérů za více než padesát miliard, která by se měla rozběhnout v roce 2019. ​

Přečtěte si také:

Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

Bojová vozidla v nedohlednu. Vládní skupina nesouhlasí s kontraktem

Výcvikové středisko pro vojáky v Doupově? Až po roce 2025

Nový pluk? Armáda chce stovku bojových vozidel

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).