Menu Zavřít

Armáda objednala munici ve Vlašimi už za 300 milionů

15. 8. 2017
Autor: CNC_Zbyněk Pecák / CNC / Profimedia

Ministerstvo obrany letos z třímiliardové smlouvy na střelivo ze zbrojovky Sellier & Bellot využije desetinu. Zbytek by mělo vyčerpat do roku 2021.

Munice do automatických pušek Bren i kulometů Minimi. I to teď vlašimská firma Sellier & Bellot posílá jednotkám české armády. Dříve vojsku dodávala přes alianční agenturu NSPA, teď už s ministerstvem obrany obchoduje přímo. Resort se zbrojovkou uzavřel letos na jaře pětiletý kontrakt, jehož maximální hodnota činí 3 miliardy korun.

„Vypadá to, že částku do roku 2021 vyčerpáme,“ vypočítává Radek Musil, generální ředitel tradiční středočeské firmy. „Letošní objednávka dosahuje 300 milionů,“ upřesňuje Josef Strnad, obchodní šéf zbrojovky. V příštích letech by měla hodnota zakázek stoupnout.


Armáda si koupila toyoty do Iráku a Afghánistánu. Za 17 milionů

 Toyota Hilux - ilustrační foto


I přesto zůstává Sellier & Bellot stále zaměřený především na export, kam míří 95 procent produktů. V něm dominují země EU. Prioritní jsou civilní zákazníci, kteří skupují dvě třetiny vlašimské munice. Zbytek tvoří ozbrojené složky.

Radek Musil očekává, že letošní obrat společnosti se 1600 zaměstanci dosáhne 4,1 miliardy korun. Což meziročně znamená zhruba 200milionové navýšení.

ebf - tip - debata

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Česká ruleta

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?

Letní generálovrat

Politická akademie Martina Stropnického

Už jste to podepsal, pane náměstku?

Generálův odkaz

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).