Menu Zavřít

Schwarzenegger, Porsche i LGBTQ+ seznamka. Čeští tvůrci aplikací STRV loni dosáhli rekordního obratu

29. 8. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: STRV
  • Technologická společnost STRV zabývající se vývojem softwarových řešení úspěšně zvládla komplikovaný loňský rok
  • Firma loni dosáhla obratu ve výši 390 milionů korun a intenzivně pracovala na mnoha zakázkách i několika vlastních projektech
  • Nejzásadnější novinkou STRV je nová fitness aplikace pro legendárního kulturistu Arnolda Schwarzeneggera s názvem The Pump

Tuzemský tým designérů a vývojářů STRV v loňském roce dosáhl rekordního obratu 17,8 milionu dolarů (zhruba 390 milionů korun). Firmě se tak i přes nepříznivé podmínky v celém technologickém odvětví podařilo těsně překonat své dosud nejvyšší příjmy z roku 2021, kdy utržila o 400 tisíc dolarů méně.

„Loňský rok našemu sektoru přinesl řadu výzev – válku, špatnou ekonomickou situaci, padající krypto a trápící se technologické firmy. Ty přitom tvoří většinu našich klientů, takže dopady jsme pocítili i my. Táhli jsme ale za jeden provaz a navzdory všem nástrahám jsme nakonec zaznamenali profitabilní rok, aniž bychom propustili jediného člověka,“ komentuje loňské výsledky Lubo Smid, spoluzakladatel a výkonný ředitel STRV.

I přes rekordní obrat ale společnost dosáhla výrazně nižšího zisku. Můžou za to především vyšší náklady, odpisy spojené s klienty, jimž se nedařilo, a zároveň příprava na horší časy. „Stejně jako předloni jsme chtěli část zisku rozdělit mezi náš tým, letos to ale bohužel nebylo možné. Nicméně jsem rád, že jsme nemuseli sahat k propouštění a zvládli jsme pokračovat v postupném navyšování mezd a nabírání dalších lidí. V příštích letech už počítám, že se ke sdílení zisku s týmem zase vrátíme,“ vysvětluje Smid.

Firmu znají i mnohé celebrity

Hlavním důvodem vysokého loňského obratu STRV je dlouhodobá spolupráce s mnoha úspěšnými značkami, jako je třeba Porsche. Svoji zásluhu na tom ale měly i nové projekty, mezi něž patří třeba fitness aplikace vyvinutá pro známého kulturistu, herce a politika Arnolda Schwarzeneggera. Apka s názvem The Pump byla letos v květnu zpřístupněna pro limitovaný okruh fanoušků, široká veřejnost ji pak bude moci vyzkoušet už brzy.

Otráveni z Valentýna? Tak ho vypněte. Česká firma STRV umožňuje blokovat s ním spojený internetový obsah
Přečtěte si také:

Otráveni z Valentýna? Tak ho vypněte. Česká firma STRV umožňuje blokovat s ním spojený internetový obsah

„Aplikace pro Arnolda Schwarzeneggera se do dějin STRV zapíše jako historická. Díky ní se zvýšilo povědomí o naší firmě a zároveň se potvrdilo naše postavení lídra mezi designéry a vývojáři aplikací. Arnold se svým týmem si nás vybral na základě osobitého designu, který loni ocenil také Apple, když udělil Apple Design Award aplikaci Rebel Girls z naší dílny,“ popisuje Smid.

Představitel filmového Terminátora ale není jedinou hvězdou ze světa showbyznysu, která se na STRV obrátila kvůli vývoji vlastní apky. Tuzemská firma připravila aplikaci a web i pro bývalého baseballového hráče Alexe ,A-Roda Rodrigueze, jenž spoluvlastní projekt Mojo. Zájem celebrit o služby české společnosti může být způsoben i tím, že STRV se pravidelně umisťuje na předních pozicích žebříčku tisíce nejlepších globálních firem platformy Clutch, jenž mezi sebou porovnává poskytovatele podobných služeb a v rámci něhož zdejší designéři a vývojáři loni obsadili 31. příčku.

Přijde boom v oblasti umělé inteligence

Kromě mnoha aplikací na zakázku loni firma pracovala i na několika vlastních projektech pod značkou STRV Labs. Patří mezi ně třeba aplikace na dechové cvičení Float, ticketingové řešení Enter nebo LGBTQ+ seznamka Cosmic Latte.

ebf - tip - debata

„Z pohledu STRV Labs byl loňský rok opravdu přelomový. Začali jsme klást velký důraz na vlastní projekty, protože je vnímáme jako nástroj, který nám pomůže diverzifikovat a zodolnit převážně klientský byznys. Vymýšlet a rozvíjet vlastní nápady je zároveň zábava,“ doplňuje Smid.

Z Peru přes Alpy až na Zéland. Česká Passengera má novou zakázku, za 17 milionů vybaví Wi-Fi a infotainmentem vlaky dopravce KiwiRail
Přečtěte si také:

Z Peru přes Alpy až na Zéland. Česká Passengera má novou zakázku, za 17 milionů vybaví Wi-Fi a infotainmentem vlaky dopravce KiwiRail

Do budoucnosti pak česká společnost vyhlíží s mírným optimismem. STRV totiž cítí sílící vlnu poptávky technologických firem po umělé inteligenci (AI) a rozšířené či virtuální realitě (AR/VR). „Začátek letošního roku byl stále dost náročný, ale už jsme zpátky na rostoucí křivce. Nemůžu tvrdit, že se vracíme k normálu, protože cítím, že ten brzy překonáme. Vidíme obrovský apetit, obzvlášť po řešeních využívajících potenciál umělé inteligence. Rozšiřujeme tedy i náš tým, abychom se připravili na boom v oblasti AR a VR, který přijde s vydáním Vision Pro od Applu,“ uzavírá Smid.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).