Menu Zavřít

Aromi

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Skvělá italská kuchyně s rezervou Aromi patří mezi širší pražskou gastronomickou elitu už řadu let. Koncept špičkové italské kuchyně vytvořený Riccardem Lucquem vznikl už v roce 2005 a před čtyřmi lety se restaurace přestěhovala z Mánesovy ulice na prestižnější adresu na náměstí Míru. A nutno říct, že velkorysý prostor s vysokými stropy a spoustou světla restauraci velmi sluší.

Přímočaře střízlivý vkusný interiér koresponduje s menu s tradičním důrazem na ryby a mořské plody. Aromi se pyšní používáním nejkvalitnějších (nejen) italských surovin a skutečně čerstvých ryb.

Vybírat můžete ze stálého, týdenního a vždy jednou do měsíce ze speciálního menu. Velkou klasikou podniku je grilovaná chobotnice, kterou v letošním jarním menu připravuje tým šéfkuchaře Petra Špejzla ve variantě s cukrovým hráškem, černou quinoou a telecí demi-glace. Vynikající jsou rovněž přesně na skus připravené špagety se srdcovkami a lehce zauzenými rajčaty, které vám připraví i v předkrmové porci. Ze stálého menu nás zaujal konfitovaný pupek z mléčného selete s krémovou špenátovou kaší; jeho prezentace byla naprosto v pořádku, ale chuťově tento pokrm nijak neohromil. Ještě méně radosti potom zanechal selečí rillettes a ryba dne (mořský vlk) s bazalkovou kaší a zeleninou. Vizuálně opět zcela v pořádku, ale chuťově spíš mdlé, nic, co byste nazvali fine diningem. Jednoznačně pozitivním překvapením byla naopak květáková polévka s marinovaným květákem, chutnala naprosto skvěle.

Rádi bychom se s vámi podělili i o dojem z dezertu, na ten však bohužel nedošlo. Po patnácti minutách čekání na objednání v téměř prázdné restauraci jsme raději rovnou zaplatili. A to nás přivádí k největšímu problému s Aromi: jestliže jsme v minulé ročence chválili úroveň zdejšího servisu, letos není nad čím jás at. Začalo to už tím, že se číšník pár minut po objednávce přišel ujistit, že si ji správně zapamatoval, pokračovalo nulovým představením pokrmů a mnohaminutovým zmizením všech číšníků z „placu“ jako za normalizace a vygradovalo dezertovým faux pas.

Pravidla fine diningu se liberalizují, dress code je volnější, personál méně škrobený… Jídlo a servis však musejí zůstat na nejvyšší úrovni. Za ně je host ochoten utratit řádově tisíce korun, a ještě se u toho bude usmívat. Průměrný výkon zkrátka nestačí.

Přesto podle nás Aromi stále patří mezi top české finediningové restaurace. Dáme mu ještě šanci.

Aromi ? náměstí Míru 6, Praha 2

bitcoin_skoleni

? t: 222 713 222 ? e: info@aromi.cz ? www.aromi.cz

  • Našli jste v článku chybu?