Menu Zavřít

Artefakt z Titanicu, nejdelší poštovní známka světa či pamětní bankovky. V Praze se uskuteční významný veletrh Sběratel

30. 8. 2024
Doba čtení: 3 minuty
  • Na pražském výstavišti PVA Expo Letňany proběhne 6. až 7. září největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě
  • Veletrh Sběratel by podle pořadatelů mělo navštívit přes 10 tisíc lidí, mezi nimiž bude i více než 230 obchodníků, aukčních domů a poštovních správ z celého světa
  • Tahákem akce bude například vzácný adresní štítek z lodní pošty Titanicu, který bude veřejně vystaven vůbec poprvé

Odvětví sběratelství zažívá v posledních letech boom, přičemž velmi populární je i v Česku. Zdejší sběratelé podle odhadů za různé zajímavé předměty každoročně utratí desítky milionů korun. Pro mnoho z nich se přitom nejedná jen o pouhý koníček, protože některé atraktivní kousky mají také velmi zajímavé investiční zhodnocení.

Dobrou zprávou pro všechny místní, ale i zahraniční sběratelé je, že už brzy budou mít příležitost své kolekce dále rozšířit. Na pražském výstavišti PVA Expo Letňany se totiž 6. až 7. září uskuteční veletrh Sběratel, který je vůbec největší podobnou akcí ve střední a východní Evropě. Její význam dokládá i skutečnost, že do metropole se chystá více než 230 obchodníků, aukčních domů a poštovních správ z celého světa.

Outstream Placeholder

„Na náš veletrh každý rok zamíří zhruba deset tisíc návštěvníků, z toho více než třetina z ciziny. Letos ale čekáme návštěvnost ještě trochu větší, protože válka a inflace obrací pozornost ke sběratelství jako investici u čím dál většího počtu Čechů. Dá se tedy říct, že Češi jsou v podstatě národem sběratelů,“ uvedl ředitel veletrhu Jindřich Jirásek.

Každý rok se objeví vzácnost

Na Sběrateli si lidé budou moci pořídit mnoho různých vzácných kousků, ale stejně tak zde mohou své rodinné sbírky i prodat. Důležitou součástí veletrhu je pak též služba bezplatného ocenění předmětů, ať už se to týká známek, mincí, autogramů nebo jakýchkoliv jiných kuriozit.

„Každým rokem se stane, že se objeví někdo s opravdu výjimečným nálezem. V minulosti to byly například hodnotné svatováclavské dukáty, které se následně v aukci prodaly za vyšší desítky tisíc korun. Jedna žena zase všechny překvapila, když přinesla ke znalci minerálů a drahých kamenů kus meteoritu. U takových rarit se ale cena určuje skutečně těžko,“ popsal Jirásek.

Pošťák jako smajlík. Česká pošta vydá sérii nových známek. Zobrazují cestu dopisu
Přečtěte si také:

Pošťák jako smajlík. Česká pošta vydá sérii nových známek. Zobrazují cestu dopisu

Mnoho zajímavých kousků se na veletrhu objeví i cíleně. Na návštěvníky bude čekat řada pamětních bankovek, mincí, pohlednic, historických cenných papírů nebo autogramů. S velkou pravděpodobností se na veletrhu objeví například autogram nedávno zesnulého herce Alaina Delona.

Dalším mimořádným předmětem pak bude třeba nejdelší poštovní známka světa, kterou letos v červnu emitovala Filipínská pošta. Tento unikát v hodnotě 125 pesos dosahuje úctyhodné délky 200 milimetrů, díky čemuž překonal i dosavadní rekord, jenž s délkou 184 milimetrů držela kyrgyzská známka z roku 2023.

Jeden z třiceti na celém světě

Pravděpodobně nejvýznamnějším exponátem na Sběrateli letos bude adresní štítek z lodní pošty Titanicu, který do své sbírky získal český sběratel. Tento štítek, jenž patřil přímo poštovnímu úřadu na lodi, byl orazítkován při vyplutí ze Southamptonu pouhé čtyři dny před tragédií. Je na něm tedy vidět jak nápis „TITANIC“, tak i jméno úředníka palubní pošty „O.S. WOODY“.

MMF24

Podle pořadatelů veletrhu je na světě podobných štítků jen třicet a na volném trhu jich je k mání pouhých deset, ostatní jsou v držení prestižních muzeí a institucí. Tržní cena tohoto mimořádného sběratelského kousku se odhaduje na více než milion korun, přičemž na pražském veletrhu ho bude moci veřejnost spatřit vůbec poprvé.

V Obecním domě se budou dražit známky za miliony. Filatelisté se utkají o ,Křivoklát‘ a italský poklad
Přečtěte si také:

V Obecním domě se budou dražit známky za miliony. Filatelisté se utkají o ,Křivoklát‘ a italský poklad

Kromě vzácného artefaktu připomínajícího asi nejznámější loď na světě bude na Sběrateli také mnoho dalších unikátních poštovních známek. Návštěvníci si budou moci prohlédnout třeba speciální přítiskový sedmiblok lístku s motivem Titanicu, devítiblok České pošty s motivem létajícího Citroënu DS odkazující na filmovou postavu Fantomase nebo známku s československým aerodynamickým vozem Wikov 35 Kapka.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).