Menu Zavřít

Volat ji nechcete, přesto její pomoc oceníte. Takový je úděl asistenční služby

29. 8. 2019
Autor: Shutterstock

S tím, jak každoročně přibývá nových řidičů a vozidel, roste i poptávka po takzvaných asistenčních službách. Ty motoristé volají nejčastěji ve chvíli, kdy dojde k nějaké nehodě či jiné pojistné události. Jejich pracovníci pomohou s odtahem vozidla, poradí vám, kde se nachází nejbližší zdravotnické zařízení, zajistí tlumočení a mnoho dalšího. Kolik takové služby ale stojí a kde si je opatřit?

Tuzemská nabídka asistenčních služeb je vcelku veliká. Jejich využití nabízí až na jisté výjimky v podstatě kterákoliv zdejší pojišťovna, a to přímo v rámci povinného ručení nebo havarijního pojištění.

Tento základní balíček asistenčních služeb bývá povětšinou zdarma. Jeho stinnou stránkou nicméně je, že není příliš rozsáhlý, a tak se často stává, že řidič musí v konečném důsledku sáhnout do kapsy.

Pomohou s opravou vozidla i jeho uskladněním

Pakliže chcete mít na svých cestách klid a jistotu, že o vás bude postaráno i tehdy, nastane-li nějaká předem těžko předvídatelná událost, vyplatí se sjednat si tyto služby v plném rozsahu. V rámci každé pojišťovny se velikost plnění i jednotlivé položky přirozeně trochu liší, obecně si lze však pod asistenčními službami představit následující:

  • technická asistence při poruše vozidla,
  • oprava na místě, případně zajištění odtahu do nejbližšího autoservisu,
  • vyproštění vozidla,
  • poskytnutí náhradního vozidla po dobu opravy,
  • dodávku pohonných hmot, autobaterie apod.,
  • uskladnění vozidla po určitou dobu,
  • přeprava do nemocnice,
  • pomoc při úrazu a nemoci,
  • předání turistických a lékařských informací,
  • zajištění náhradního ubytování,
  • tlumočení a překlady.

Seznam samozřejmě rozhodně není kompletní, neboť jak už bylo zmíněno, nabídka jednotlivých pojišťoven se liší případ od případu.

Pojištění se vztahuje na vozidlo, dům i cestování

Až doposud byla řeč výhradně o asistenčních službách týkajících se pojištění vozidla. Ty patří v Česku sice zdaleka mezi nejrozšířenější, rozhodně však nejsou jediným druhem služeb, které může zdejší spotřebitel využít.

Podobných výhod se dotyčný dočká i tehdy, sjedná-li si asistenční služby například v rámci svého cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti.

Kolik to celé stojí?

Cena asistenčních služeb se pochopitelně odvíjí od toho, o jaký typ pojištění se jedná a jaký je potenciálně rozsah jednotlivých plnění. V rámci pojištění vašeho vozidla začínají ceny základního balíčku (pokud není zdarma) obvykle v řádu několika málo stovek ročně. Řadíte-li mezi náročnější klienty nebo například jen víte, že budete velice často cestovat mimo ČR (a tudíž by se jednoho dne mohlo stát, že budete muset využít tuto asistenční službu v zahraničí), pak počítejte spíše s pár tisíci korun.

Ve snaze udělat si co možná nejlepší představu o tom, nabídka které pojišťovny by pro vás mohla být tou nejvýhodnější, není rozhodně od věci využít služeb nejrůznějších internetových srovnávačů.

Asistenční služby nabízejí mimo jiné společnosti Allianz, AUMK, Axa, Česká pojišťovna, ČPP, ČSOB, Direct pojišťovna, Kooperativa, pojišťovna Slavia a mnohé další. Stačí si jen vybrat tu, jejíž nabídka vás osloví ze všech nejvíce.

Dále čtěte:

Bez zelené karty ani kilometr. Kdo ji při kontrole nepředloží, dostane pokutu

CIF24

Cesta na dovolenou: kde si při tankování připlatíte i osm korun za litr?

Cestování bez pojištění do zahraničí je hazard, který se nám snadno vymstí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).