Menu Zavřít

Aspoň nakopnout

25. 9. 2013
Autor: euro

Miloši Zemanovi nestačí bohaté kapitalisty stříhat jako ovce. Chce něco víc.

Miloš Zeman exceluje a není pomalu dne, kdy by nepobavil svůj lid. Poslední nápad podmínit účast na prezidentských podnikatelských misích příspěvkem do svého „fondu na splácení státního dluhu“ patří bezpochyby mezi nejlepší fóry. Zvláště když ve stejný den představil ministr financí jeho nelegitimní vlády v demisi státní rozpočet, z něhož je zřejmé, že trend snižování deficitů je zapomenut. Výdaje zase rostou o úctyhodných 24 miliard korun oproti původním předpokladům vlády popravené policií. To se nám to hoduje, když to ti hajzlové budou muset zaplatit.

Prezident fandí státním investicím a vysokým deficitům jako nástroji pro vyvedení země z recese. Není sám a toto přesvědčení sdílejí četní ekonomové včetně nositelů Nobelových cen. My starší, co máme svou zkušenost podloženou efektivitou státních investic ještě z dob centrálně řízené ekonomiky, jsme názoru jiného a na počínání Jiřího Rusnoka a jeho vlády hledíme s pochybnostmi. Nakolik mohou ekonomiku nakopnout tisíce nových policajtů či navýšení platů státních zaměstnanců, kterých je beztak o třetinu více, než je skutečná potřeba, je asi těžko ekonomicky zdůvodnitelné. Ale když ti kluci ministerští halt kandidujou ve volbách, tak si někde musej‘ hlasy nakoupit. Máme pro to pochopení, neboť to dělají všichni, byť ne všichni se dostávají na ministerské posty tak sporným způsobem jako tahle parta.

Přesto je poslední projev prezidentského buranství už poněkud za čarou. Zeman je dost inteligentní na to, aby věděl, zda státní dluh a hlavně úroky z něj platí každoročně jeho kamarádi z hospody v Novém Veselí, nebo podnikatelé a majitelé firem živící tisíce lidí. A platící na daních miliardy. Většina z nich přispívala do nadačních fondů oběma bývalým prezidentům sama a dobrovolně. A přispívali by i do podivného fondu Zemanova.

Moderní levice říká, že bohatí kapitalisté jsou sice zlí, ale mají se nechat přežít a pravidelně stříhat jako ovce. Miloš Zeman má zřejmě pocit, že když už je musí nechat přežít, může je alespoň ještě kopnout do zadnice. Měli by ho nechat létat samotného. On z těch cest zase tak velký kšeft není, aby se kvůli němu museli takhle ponižovat.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Divoký sen o bance

Veselé časy předvolební

ebf - tip - debata

Dobré špatné zprávy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).