Menu Zavřít

Astofyzik zkoumal krátery na Marsu, nyní zhotovil rasovou mapu Ameriky

3. 5. 2017
Autor: CC0 via Pixabay

Rasová mapa Ameriky kombinuje data ze sčítání obyvatelstva a satelitní snímky Spojených států. Astrofyzik Tomasz Stepinski doufá, že zveřejněním dat nedojde k vzestupu rasismu v zemi, ale spíše k pochopení toho, proč některé oblasti zůstávají rasově segregované.

Stepinski se dříve specializoval na mapování Marsu, zejména jeho kráterů. Ve svém poslední projektu se vrátil na domovskou planetu a vytvořil projekt mapující rasovou rozmanitost Spojených států amerických.

Neuvěřitelně detailní mapa používá satelitní mapy USA a doplňuje je údaji ze sčítání obyvatel mezi lety 1990 až 2010. Metodu zveřejnil v časopise Plos One.

Zůstává poněkud nervózní, když se v přeneseném slova smyslu vydává na půdu, která je doménou spíše sociologů a demografů než astrofyziků. On sám je profesorem vesmírného průzkumu na University of Cincinnati.

Oblast New Yorku Rasová mapa v okolí New Yorku.

Rasová mapa v okolí New York City. Zdroj: sil.uc.edu

Využil pouze počítačovou analýzu stejně, jako ji aplikoval při mapování kráterů na Marsu, nyní ji upravil pro mapování obydlených čtvrtí v Americe. „Data o populaci byla zastaralá, ale měl jsem představu, jak se dají vylepšit. Algoritmicky jsem vyrobil nový soubor dat,“ řekl Stepinski ke svému poslednímu počinu serveru Quartz.

„Lidé si neuvědomují, že Spojené státy jsou velmi rozmanité, ale stejně tak i nadále segregované,“ dodal Stepinski s tím, že některé čtvrti jsou tradičně afroamerické, jiné zase latinoamerické, luxusnější většinou bílé.

Z projektu vyšlo najevo, že bělošské čtvrti nejsou tak uzavřené jako oblasti, kde žijí většinově Asiaté nebo Hispánci. Ti se spíše více shlukují k sobě v „kapsách“ rozptýlených po celém území Spojených států.

Také původní černošské čtvrti nevykazují během let žádné velké změny. „Čistě empiricky jsou nové čtvrti daleko různorodější,“ vysvětlil astrofyzik. To ukazuje na trend, že se rasová segregace podle místa bydliště pomalu mění.

Mapa může být velkým zdrojem informací pro další vědce, novináře, státní správu. Jeho projekt je míněn jako příspěvek k demokratizaci informací. Aktualizaci mapy plánuje po roce 2020, kdy proběhne nové sčítání obyvatelstva.

Obrázky ze střetů odpůrců a příznivců politiky Trumpa:

„Pokud spojíte populační geografii s porozuměním pro sociální význam, můžete získat dostatečně silný příběh. Tento nástroj může otevřít další výzkum,“ pochválil kolegu Jeffrey Timberlake, docent sociologie na University of Cincinnati.

Stepinski si zároveň uvědomuje rizika toho, že forma zveřejněných dat může vést k nárůstu rasismu v některých oblastech. Doufá ale, že projekt přinese více pozitiv než negativ.

Sám z osobní zkušenosti poznal města Tucson v Arizoně, Huston v Texasu a Cincinnati v Ohiu, která nebyla příliš rasově různorodá.

Nyní se ale Cincinnati mění více do „multikulti“ města a Stepinski vnímá tuto změnu pozitivně. Sám si našel bydlení podle toho, jak je dostupné pro dojíždění do práce, než aby zkoumal barvu pleti u svých sousedů.

CIF24

Související články:

Hrozivý černý muž: rasové předsudky přetrvávají

Rasismus v Číně: politik vybízel k řešení „černé“ invaze

Černá komunita v Číně:


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).