Menu Zavřít

Auf horschi

30. 9. 2013
Autor: Redakce

Vídeňská němčina má několik pěkných obratů převzatých z češtiny – kromě toho, že si tu můžete dát Buchteln a Kolatschen můžete jít „auf lepschi“. Tedy dělat něco lepšího, hezčího, užitečnějšího. Výsledky včerejších voleb do Národní rady jsou ale pro mnoho Rakušanů „auf horschi“.

Byť si obě velké strany – sociální demokraté (SPÖ) i lidovci (ÖVP) – pohoršily, dají dohromady 99 hlasů ze 183 křesel a velká koalice tak bude v Rakousku dominovat dalších pět let. Kromě toho, že pomalu ztrácí význam, jestli do volební urny hodit hlas pro SPÖ nebo ÖVP, je tu ještě podstatnější poučení od našich sousedů. Zbylých 84 křesel v parlamentu získali poslanci, kteří si přejí skoncovat se zažitou praxí rozdělování křesel ve státních firmách a institucích podle klíče, který drží nerozlučná dvojka socialistů a lidovců. Je jim to platné jak mrtvému zimník.

Velká koalice je nerozlučná a své souvládí nemíní nikomu přepustit. Za poslední čtvrtstoletí to udělala jen jednou. A na koalici s FPÖ, kdy se kvůli Jörgu Haiderovi dostalo Rakousko na černou listinu v Bruselu, obě „státotvorné“ strany raději rychle zapomněly.

A tak v Národní radě sice zasedne „čerstvý vítr“ Franka Stronacha, což je takový rakouský Andrej Babiš, FPÖ bude dál kázat o „našem Rakousku“, Zelení tepat do partajničení a klientelismu, mladí kravaťáci z Neos si poprvé vyzkouší parlamentní lavice, ale všechno jen tak aby se neřeklo. V představenstvu rakouských drah (ÖBB) bude nadále „socan“, zatímco jeho dvojku nominují lidovci, v rakouské poště si posty zase obrátí a do vládnutí si obě partaje nenechají mluvit.
Z toho aby jeden zapadl do nejbližšího „Tschecherlu“ a dal si „Stamperl“ něčeho ostřejšího. Tak prost, velká koalice! A hlavně klid na práci.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Absolut Merkel

Škoda facky, která padne vedle

CIF24

Volby? Nic pro lidi


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).