Menu Zavřít

Australská aerolinka Qantas je nejbezpečnější na světě, tvrdí průzkum

2. 8. 2019
Autor: Shutterstock

Chcete cestovat, ale bojíte se létání? Zarezervujte si sedadlo na palubě letounu australské aerolinky Qantas. Ta je podle žebříčku, který sestavil hodnotící web Airline Ratings, nejbezpečnější leteckou společností pro rok 2019. Jako nejméně bezpečné pak z přehledu vyšly třeba afgánské společnosti Ariana Afghan Airlines nebo Kam Air.

I když je cestování letadlem považováno za mnohonásobně bezpečnější než jízda autem, spousta pasažérů se během letu neubrání myšlenkám na možnou smrt. Vědět, že letecká společnost, se kterou cestujete, je nejbezpečnější na světě, tak může vaší psychice výrazně ulehčit. A s kým tedy letět? Hodnotící web Airline Ratings má v tomto ohledu jasno. Podle žebříčku, který sestavil, je prvotřídním favoritem australská aerolinka Qantas.

„Společnost Qantas byla jasným vítězem vzhledem k vedoucímu postavení v oblasti bezpečnostních inovací,“ říká pro zpravodajský web CNN Geoffrey Thomas, šéfredaktor Airline Ratings.

Není incident jako incident

Redaktoři zmíněného webu zkoumali celkem 405 leteckých společností a zohlednili hned několik komplexních faktorů. Rozhodovaly mimo jiné audity řídicích a průmyslových orgánů letectví, vládní audity, záznamy leteckých nehod a vážných incidentů, ziskovost, bezpečností iniciativa a věk flotily.

Co se týče incidentů, brali redaktoři v potaz jen ty závažné. S nějakými problémy se totiž denně potýká každá letecká společnost. A zpravidla se týkají výroby letadel, nikoli provozu leteckých společností.

„Bezpečnou leteckou společnost určuje to, jak tyto incidenty řeší. Jejich pouhé sloučení je zavádějící,“ vysvětluje Thomas s tím, že v některých zemích je hlášení problémů navíc zaostalé.

MMF24

Veterán mezi leteckými společnostmi

Qantas je jedna z nejstarších společností na světě, podle redaktorů Airline Ratings za svou 98letou historii navíc zaznamenala úžasné rekordy v oblasti provozu a bezpečnosti. Nyní je tak považována za nejzkušenější aerolinku v tomto odvětví. Což dokazuje i fakt, že ocenění za nejbezpečnější leteckou společnost získala už v letech 2014 a 2017. Kromě aerolinky Qantas se do top výběru obsahujícího celkem 20 jmen dostaly třeba společnosti Air New Zealand, Alaska Airlines, American Airlines, Austrian Airlines, British Airways či Emirates. Jako nejméně bezpečné pak redaktoři označili aerolinky Ariana Afghan Airlines, Bluewing Airlines, Kam Air a Trigana Air Service.

Vzhledem k zájmu veřejnosti, zveřejnili redaktoři také seznam deseti nejbezpečnějších nízkonákladových společností. Mezi nimi se objevila třeba britská společnost Flybe, americká Jetblue či maďarská Wizz. „Na rozdíl od mnoha nízkonákladových dopravců, všechny tyto letecké společnosti prošly přísným bezpečnostním auditem a mají vynikající záznamy,“ píše web Airline Ratings.

Čtěte také:

Pilotem z ložnice. Japonský hotel nabízí pokoj s vlastním leteckým simulátorem

Elon Musk vyvíjí mozkové implantáty. Lidé jimi mají ovládat počítače i telefony

Finsko je nejšťastnější zemí světa, tvrdí studie. Nejhůře je v Jižním Súdánu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).