Menu Zavřít

Autobusy z Třebíče

2. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Tedom

KL24

Společnost Tedom začala s výrobou autobusů v novém závodě v třebíčské průmyslové zóně, kde vznikají nízkopodlažní vozidla pro městskou hromadnou dopravu. „Výhledově předpokládáme vznik nejméně dvou stovek pracovních míst,“ uvádí marketingový manažer Vlado Murár.
Autobusy Tedom vycházejí z koncepce vozů Neoplan italské firmy Mauri, od níž český výrobce zakoupil licenci. Letos plánuje na zakázku vyrobit zhruba padesát kusů. „Nyní produkujeme prvních pět autobusů. Devět vozů jsme prodali do Liberce, do Semil a do Trnavy. Část jsme zapůjčili dopravcům v Česku, Polsku a na Slovensku. Jsme novým výrobcem, proto necháváme zájemce, aby si naše autobusy vyzkoušeli,“ doplňuje Murár. Kromě městských linkových autobusů připravuje podnik i vozy pro příměstskou dopravu.
Firma vyrábí autokary s plynovým i naftovým pohonem. Plynové motory produkuje Tedom ve vlastním závodě v Jablonci nad Nisou, diesely nakupuje ze zahraničí. Do výrobní haly investovala firma 160 milionů korun, přičemž její kapacita je zhruba tři sta vozidel ročně. Této hranice plánuje závod dosáhnout během tří let.

  • Našli jste v článku chybu?