Menu Zavřít

AUTOMOBIL STOLETÍ

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ford

Vítězem ankety Automobil století se stal Fordův Model T. Vůz, známý veřejnosti pod názvem Plechová Lízinka, si odnesl vítězství v početné konkurenci.

Jak uvádí tisková zpráva koncernu, na seznamu pěti automobilových expertů se původně ocitlo dvě stě aut. Další hodnotitelé, automobiloví novináři ze třiatřiceti zemí, zredukovali seznam na sto automobilů. Milovníci aut z celého světa poté zvolili de set nejpopulárnějších. Na závěrečný galavečer před vánočními svátky postoupilo pět finalistů.

MMF24

Vítězný Model T byl uveden na trh 1. října 1908 a rychle si získal sympatie milionů svých majitelů. Navázal tak na úspěchy předchozích modelů Ford Motor Company vyrobených mezi léty 1903 a 1908. Od začátku byl prodáván za 850 dolarů, vylepšování designu vedlo ke snížení ceny až na 260 dolarů. Hned v prvním roce se Plechové Lízinky vyrobilo 10 660 kusů. Celkově výroba Modelu T dosáhla patnácti milionů kusů, což je na tehdejší dobu neuvěřitelné číslo. Titulem Automobil století výčet úspěchů Fordu nekončí. Také jeho zakladatel Henry Ford byl vyhlášen podnikatelem století.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).