Menu Zavřít

Autoprůmysl

8. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Češi v tunelu

Technologie pro nový aerodynamický zkušební tunel německé automobilky Audi dodají české firmy. Řídicí systém vyrábí pražská divize Automatizace a pohony koncernu Siemens, čtyřmetrový ventilátor zase ZVVZ Milevsko. Jak uvedly Hospodářské noviny, hodnotu kontraktu zástupci firem nesdělili s tím, že se pohybuje v desítkách milionů korun. Tunel, v němž lze simulovat všechny myslitelné klimatické podmínky od minus 40 do plus 80 stupňů Celsia včetně deště, sněžení, padání ledových krup nebo intenzivního slunečního záření, Audi převezme během léta.

Nezákonná stávka

Dubnová stávka zaměstnanců mladoboleslavské automobilky Škoda Auto za vyšší platy byla dle státního zástupce s největší pravděpodobností nezákonná. K soudu se však celá věc nedostane. Státní zástupce Václav Kotas, který z vlastní iniciativy začal odborářskou akci prověřovat, žalobu nepodá. Je toho názoru, že stávka negativně podstatným způsobem neovlivnila například situaci v regionu nebo byznys ostatních podnikatelů. Vedení společnosti už dříve uvedlo, že stávku považuje za uzavřenou záležitost, k níž se nebude dál vracet, a ani nebude požadovat náhradu škody. Odboráře proto nebude žalovat ani státní zastupitelství.

KL24

Alfa do Států

Italská automobilka Fiat hodlá do tří let dostat své luxusní značky Alfa Romeo a Lancia do zisku. V rozhovoru pro německý list Auto Motor und Sport to uvedl generální ředitel společnosti Sergio Marchionne. „Dnes musejí být obě značky podporovány Fiatem. Při objemu prodeje 300 tisíc vozů však budou obě ziskové. V roce 2010 budou tyto dvě značky vydělávat peníze,“ řekl Marchionne. Fiat hodlá v roce 2009 uvést značku Alfa Romeo zpět na trh ve Spojených státech. Marchionne předpokládá, že prodej této značky v USA v roce 2010 dosáhne zhruba 20 tisíc vozů.

  • Našli jste v článku chybu?