Menu Zavřít

Autoprůmysl

24. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Krátce

CIF24

Ford: Zlepšují se

Americká automobilka Ford Motor snížila loni ztrátu na 2,7 miliardy dolarů z rekordních 12,6 miliardy v předchozím roce. Stalo se tak díky redukci nákladů a růstu marží, oznámila firma. A dodala, že počítá se ztrátou také v letošním roce. V samotném čtvrtém čtvrtletí se ztráta snížila na 2,8 miliardy dolarů (z 5,6 miliardy před rokem). „Naše automobilové aktivity se sice v meziročním srovnání zlepšují, ekonomika Spojených států však zpomaluje a výhled pro autoprůmysl zůstává náročný,“ řekl Alan Mulally, generální ředitel společnosti.

Rozjedou to elektricky

Francouzský Renault a japonský Nissan budou vyrábět pro Izrael automobily s pohonem na elektřinu. Dohoda je součástí izraelského projektu pro rozvoj alternativních zdrojů energie. „Bude to nejekologičtější sériově vyráběný automobil na trhu,“ řekl generální ředitel obou automobilek Carlos Ghosn. A dodal, že auta ujedou na jedno nabití baterie zhruba 100 kilometrů ve městě a až 160 kilometrů na dálnici; jejich maximální rychlost bude činit 110 kilometrů za hodinu. Izraelská vláda má kupcům těchto vozů poskytnout daňové úlevy a v rámci projektu bude v zemi vybudována síť zahrnující půl milionu dobíjecích míst, která bude napájet elektřina z obnovitelných zdrojů.

Zacíleno na laciné

Přední světové automobilky General Motors a Toyota Motor pracují na superlevných modelech pro rozvíjející se trhy. Automobily by se měly podobat vozu Nano, který letos začne indická Tata Motors prodávat za 100 tisíc rupií (zhruba 45 tisíc korun). Uvedli to představitelé firem na detroitském autosalonu. „Existuje obrovský trh pro levná vozidla,“ řekl prezident Toyoty Kacuaki Watanabe s tím, že superlevný model bude muset splňovat podnikové normy kvality. Upozornil však, že výroba vozu, jehož cena by byla srovnatelná s modelem Nano, může být obtížná.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).