Menu Zavřít

Autoprůmysl

11. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

CIF24

Stávka v Americe skončila

Zástupci zaměstnanců americké automobilky Chrysler označili středeční ráno minulého týdne za konečný termín pro uzavření nové pracovní smlouvy. Současně pohrozili stávkou v případě, že dohody nebude v uvedené lhůtě dosaženo. Ke stávce nakonec skutečně došlo, avšak netrvala ni den. Společnost Chrysler dala již před začátkem jednání o nové smlouvě jasně najevo, že když odboráři nebudou souhlasit s ústupky v oblasti mezd a zaměstnaneckých výhod, bude muset přesunout výrobu do zahraničí. Dohodnutý kompromis odbory ani automobilka nezveřejnily.

Motorky připravují o 106

Dva nové motocykly vyvinula během půldruhého roku malá opavská firma Motoscoot. Po Jawě New Pionýr přichází s výrobkem ve vyšší kubatuře - Jawou 125 Duck. „Prodej 'kačera' by v Česku mohl začít v příštím roce,“ říká ředitel firmy Pavel Brída. Motoscoot v posledních letech drží prvenství v prodeji motorek na domácím trhu. „Chceme uvádět na trh motorky s ochrannou známkou Jawa, které jsou nenapodobitelné. Novým modelem jsme zavřeli škarohlídům pusu, že se 'plácáme' jen v retrostylu, a ukázali jsme, že umíme stejně rychle přeskočit do další nenapodobitelné motorky, která patří k posledním výkřikům módy,“ dodal Brída.

Trochu autoterapeut?

Japonská automobilka Nissan Motor představila malý elektrický vůz Pivo 2 s otočnou kabinou. Kola tohoto třísedadlového modelu se mohou otočit až o devadesát stupňů, což výrazně usnadňuje parkování. Firma však upozornila, že auto je prozatím příliš nákladné pro komerční prodej. Nový vůz je následovníkem modelu Pivo, jenž automobilka představila přede dvěma lety. Název nezískala automobilka od zlatavého moku, nýbrž dle anglického slova pivot (otáčet se). Nová verze je vybavena robotickou hlavou, která svým elektronickým hlasem může dělat řidiči společnost a vymlouvat mu stres.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).