Menu Zavřít

Autoprůmysl

24. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Hodně světel, málo lidí

Automotive Lighting, která v Jihlavě vyrábí světlomety pro automobily, sdělila, že má potíže najít dvou set nových dělníků do konce letošního roku. Firma proto zahájí rozsáhlou náborovou kampaň, pomocí níž se bude snažit získat pracovníky ze vzdálenějších regionů. Automotive Lighting zvyšuje počet zaměstnanců kvůli zakázkám pro velké automobilky. Nyní společnost zaměstnává v Česku přibližně 1800 lidí.

Úspornější klimatizace z VUT

Odborníci z brněnského Vysokého učení technického chtějí snížit spotřebu benzinu v klimatizovaných autech. Vyvíjejí systém čidel, s jejichž pomocí budou schopni navrhnout hospodárnější způsob ochlazování vzduchu. Málokterý řidič si dle nich uvědomuje, že klimatizace spotřebuje až pět procent paliva. „Myslím, že je reálné dostat se až na polovinu současného stavu,“ řekl Miroslav Jícha z Fakulty strojního inženýrství VUT.

ebf - tip - debata

Výrobce navýšil kapitál

Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) navýšila základní kapitál zhruba o 2,76 miliardy korun na 7,27 miliardy. „O navýšení rozhodla valná hromada společnosti,“ říká mluvčí Petr Vaněk. Firma zvětšuje kapitál postupně, a financuje tak výstavbu automobilové továrny v Nošovicích na Frýdecku-Místecku, která začala v březnu. Dle Vaňka bylo ke konci července prostavěno 2,40 miliardy korun z celkem plánovaných 32 miliard.

Mzdy v oboru rostou

Průměrná mzda v tuzemském autoprůmyslu stoupla od konce loňského roku do června o 6,15 procenta na 23 910 korun. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Platy v odvětví jsou podle SAP dlouhodobě vyšší o více než jedenáct procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).