Menu Zavřít

Autoprůmysl

11. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

WT100

Méně byrokracie v EU

Výrobci nákladních vozidel, autobusů, dodávek a přívěsů brzy nebudou muset v každém státě Evropské unie žádat o schválení výrobku před uvedením na trh. Europoslanci totiž schválili návrh, z něhož vyplývá, že příště postačí souhlas jednoho ze členských států a oprávnění k uvedení na trh získá platnost v celé EU. Podobný systém funguje zatím u osobních vozidel, motocyklů a traktorů. Eurokomisař Günter Verheugen prohlásil: „Je to další krok ke zjednodušení evropské legislativy.“

Příliš drahá cigareta

Rozsáhlý požár, který minulé úterý zachvátil výrobní areál společnosti Autopal, vznikl nedbalostí některého ze zaměstnanců. Pracovník odhodil nedopalek cigarety v prostoru, kde je kouření zakázáno. Škody dosáhly výše až dvaceti milionů korun. Nedopalek způsobil dle hasičů silný oheň, jenž se vlivem větru rychle rozšířil a v halách shořelo několik tisíc chladičů a klimatizačních jednotek osobních vozů. Plameny poničily také konstrukce hal.

Sporťáky jdou na odbyt

Zájem českých zákazníků o sportovní auta letos výrazně vzrostl. Od ledna do dubna prodali oficiální dovozci více než 250 sportovních vozů, což je o 42 procent více než loni. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů (SDA). Růst zájmu o silné luxusní vozy způsobuje dle odborníků zvyšující se koupěschopnost populace. Nejprodávanějším vozem této kategorie je kabriolet Volkswagen EOS, který si pořídilo 51 zájemců. Následovalo coupé Mercedes CL s dvaceti prodanými exempláři a druhá generace roadsteru Audi TT s devatenácti prodanými vozy. Sportovní ikona Ferrari prodala za první čtyři měsíce šest nových „žihadel“, stejný počet připadá na Maserati a dva zákazníci odjeli v novém lamborghini.

  • Našli jste v článku chybu?