Menu Zavřít

Autoprůmysl

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

CIF24

Větší zálusk automobilek

Německá automobilka BMW chce zvýšit tuzemský prodej nových vozů BMW a Mini zhruba o čtvrtinu a přiblížit se hranici 2400 vozů ročně. Pro ČTK to řekl marketingový ředitel Petr Minařík. Loni prodal výrobce luxusních aut 1912 vozů BMW a 68 kusů Mini. K letošnímu růstu by mělo pomoci uvedení nového modelu X5, nové generace řady 5, řady 3 Cabrio a třídveřové verze řady 1. S nárůstem prodejů počítají i další výrobci - Audi hodlá navýšit tržní podíl. Pomoci by tomu mělo uvedení supersportovního modelu R8 a sportovního kupé A5. Mercedes odhaduje, že letos zvýší prodej na 2000 osobních automobilů a z toho více bež 80 vozidel Smart. Hlavní novinkou bude nový Mercedes-Benz třídy C a Smart Fortwo.

Odborníků není dost

Společnost Witte Automotive Nejdek, jež vyrábí zamykací systémy a kliky pro automobilový průmysl, trpí nedostatkem středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných specialistů. Budoucí odborníky láká ve školách a na veletrzích pracovních příležitostí. „Mohou s námi spolupracovat při tvorbě semestrální a diplomové práce. Předvedeme jim také nové výrobní technologie v závodě v Nejdku a v mateřské firmě v německém Velbertu,“ řekla šéfka firemní komunikace Martina Poštová.

Nové vozy krapet dražší

Ceny nových osobních aut v ČR začaly v posledním loňském čtvrtletí po předchozím devítiměsíčním propadu opět růst. Meziročně stouply o 0,6 procenta a vyrovnaly se cenové úrovni v zemích eurozóny. Vyplývá to z internetové statistiky Roadtodata. O tuzemský růst cen se zasloužilo zejména zdražení vozů v nižší střední třídě, kde se ceny za minulý rok zvýšily o 4,4 procenta. Naopak o více než čtyři procenta zlevnily luxusní vozy. Podražila auta s benzinovým motorem, a to o 1,3 procenta; diesely o 0,3 procenta zlevnily.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).