Když se spojí atraktivní interiér s vybranými jídly a profesionální obsluhou, výsledek se nemůže minout s úspěchem
Prvotřídní gastronomická adresa AvantGarde Restaurant v pražských Dejvicích je toho důkazem.
Je jedinečná nejen svým výjimečným konceptem fusion, ale také kulinářskými kousky šéfkuchaře Patrika Havlíčka.
* Lidé, kteří vás znají, si nemohou nevšimnout, že vás práce opravdu baví. Co vás k této profesi přivedlo?
Celá moje rodina z tatínkovy strany je spojena s gastronomií, takže jsem byl odmala často v restauracích i v kuchyni. Tam se mi líbilo nejvíc! I když tatínek byl proti tomu, abych šel na kuchaře, prosadil jsem si svou.
* Kde jste začínal svou kuchařskou kariéru?
Začal jsem se učit v hotelu InterContinental v Praze. Studoval jsem tehdy Střední odborné učiliště gastronomie v Praze. Prošel jsem si studenou kuchyní, cukrárnou či hlavní kuchyní.
* Vzpomenete si, jaké jídlo jste uvařil jako své úplně první?
Bylo mi pět a uvařil jsem houskové knedlíky.
* Posledních několik let jste pracoval i v zahraničí, konkrétně v Londýně a Dubaji. Co vám pobyt venku dal?
Zkušenosti, mnoho známých, které mám teď po celém světě, a také možnost být součástí týmu v nejlepším hotelu světa, ve kterém tehdy pracovalo 550 kuchařů.
* Momentálně nastupujete na post šéfkuchaře restaurantu AvantGarde. Na co se můžeme ve vašem podání těšit?
Na čerstvé pokrmy z co nejkvalitnějších surovin, netradiční kombinace na talíři a v budoucnu třeba gastronomické kurzy nebo často se obměňující jídelní lístek.
* Čím jste se nechal inspirovat při vymýšlení menu pro AvantGarde Restaurant?
Asijskou kuchyní. Je to styl kuchyně, který mám osobně nejraději, a když mi bylo řečeno, že AvantGarde by měl být koncept fusion restaurace, neváhal jsem ani chvilku. Propojení asijské kuchyně s evropskou mi přijde geniální, velmi chutné, hravé a zajímavé jak pro zákazníka, tak i pro kuchaře.
* Které pokrmy z nového menu bychom rozhodně měli ochutnat?
Nejde vybrat pár chodů, každý má něco do sebe. Osobně doporučuji degustační 16chodové menu. Každopádně zatím asi nejvíce hostům chutná třeba carpaccio z ředkviček s krevetami, spring roll plněné hovězí oháňkou, kukuřičné kuřátko pečené na citronové trávě nebo ledová čokoláda Valrhona.
* Používáte při vaření nové technologie, nebo raději pracujete rukama?
Mám na jídelním lístku třeba brasírovaného daňka, kterého peču při nízké teplotě 16 hodin, ale tenhle styl kuchyně vyžaduje spíše práci rukou.
* Češi jsou všeobecně konzervativní. Máte nějakou radu, jak konečně začít experimentovat?
Cestovat, cestovat a cestovat. Koukat se, jak se co dělá v zahraničí, které suroviny se používají, jaký je mezi nimi rozdíl, a samozřejmě všechno ochutnávat. A nemusejí to být třeba výlety do asijských zemí nebo kosmopolitních měst, jako je Dubaj. Zajímavé suroviny se dají najít i u našich sousedů. Nebo pak druhá varianta: přijďte k nám na lekce vaření.
* Měl jste možnost sledovat při vaření vyhlášené světové šéfkuchaře. Kdo vás v začátcích nejvíce inspiroval?
Měl jsem možnost pracovat s michelinovými šéfkuchaři už tady v Praze v hotelu Mandarin Oriental, a když se otevíral hotel Atlantis The Palm Dubai, tam byla samá kuchařská esa. Třeba Giorgio Locatelli, se kterým jsem spolupracoval i v Londýně, Santi Santamaria se třemi hvězdami Michelinu nebo jeden z nejmladších kuchařů v Německu, který dostal hvězdu, Mario Corti. Ale asi nejvíce mi dal můj tatínek, o kterém si myslím, že je gastronomický bůh. Sice nedělá takovou moderní gastronomii, ale vždy, když něco uvaří, je to dokonalé!
* Na co byste nás pozval v nejbližší době?
Od 20. října jsme si pro vás v AvantGarde Restaurantu připravili báječné sobotní brunche s rozšířeným dětským programem, live cooking show a ochutnávkou vín. Určitě stojí za to vyzkoušet!
* Ochutaly vaši kuchyni nějaké celebrity?
Dalajlama, Madonna, Angelina Jolie, Christina Aguilera, Pink a mnohé další. Každý zákazník je ale pro mě stejně důležitý.