Menu Zavřít

Až na okraj Brna

9. 12. 2019
Autor: Euro.cz

Líšeňský pivovar se do centra nehrne, zaujme i z periferie Nízké nákupní středisko, kterému někdo říká Kotlanka, druhý zase Jasmín, je typickým příkladem dočasných staveb, které vznikaly na přelomu 70. a 80. let.

Ostatně minulé století je tu na oprýskaných stěnách a špinavých výkladech znát dodnes. Zdejší obyvatelé, tedy Marvani (podle dávné pověsti se tak jmenoval zloděj, který byl zastřelen na vinici, a když mu tam postavili sošku, ukradli ji lidé z Líšně), ale vědí, že uvnitř střediska se skrývá místo, kam se vyplatí chodit pravidelně. Líšeňský pivovar.

Sládkovi Jiřímu Čejkovi právě v otevřené spilce kvasí tmavá třináctka a pivovarem se rozléhá hudba kapely J. A. R. Čejka tu vaří od roku 2016, kdy se pivovar po pěti letech fungování dostal do rukou současných majitelů. Ještě jako vysokoškolák začínal ve Starobrnu, ale po promoci zamířil jinam. „Přišla nabídka zPegasu,“ popisuje Čejka. Jako čerstvý absolvent přešel do brněnského minipivovaru, který se pyšní titulem prvního kraftového podniku v moravských zemích. „Bylo to super,“ vybavuje si tehdejší pocity.

Před třemi roky se z centra přesunul do Líšně, aby restartoval tehdy skomírající minipivovar. „Je to specifická lokalita, trochu jsme se báli, jak se budou tvářit štamgasti.

Pivovar je tu hlavně pro lidi z nejbližšího

okolí,“ vysvětluje. Nové recepty a pivní styly - včetně svrchního kvašení -Líšeň přijala.

Podnik dnes dělá kolem tisíce hektolitrů ročně, část výstavu míří i do jiných výčepů, naprostá většina se však vypije přímo v pivovarské restauraci. A tady platí jedno zásadní pravidlo - kohouty musejí nabízet vždy minimálně čtyři zdejší piva.

Sedmnáctka Barbora

Během naší návštěvy na začátku prosince pípa lákala na velmi široký výběr. Začít jsme museli největší klasikou - světlou spodně kvašenou jedenáctkou Marvan se 4,6 procenta alkoholu. Jiří Čejka používá při jeho vaření plzeňský slad a dva druhy chmelu (Sládek a Žatecký poloraný červeňák).

Pivo má příjemnou sladovou vůni, v chuti se připomíná příjemná hořkost a svěžest. Poměrně lehká jedenáctka také sází na dobrou pitelnost.

Z lahve jsme otestovali polotmavou Barboru 17°, což je spodně kvašený bock připravovaný v Líšni vždycky na Vánoce.

Sytý speciál se rodí z několika sladů (karamelový, mnichovský a plzeňský) a chmelu Hallertauer Mittelfruh; leží dva měsíce. Hustá tmavá pěna ukrývá těžší sladovou vůni, v hutné chuti se přebíjí slabá ovocná sladkost s hořkostí. Barbora nese všechny atributy svátečního piva, a tak může být dobrým završením některého z adventních večerů.•

Líšeňský pivovar

Kotlanova 5, Brno Sládek: Jiří Čejka Nabídka: spodně a svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: dobře pitelnou jedenáctku Marvan Prodej piva: ve skle a PET lahvích v pivovarské restauraci Otevřeno: Po-Pá 11.00-24.00, So 11.30-24.00, Ne 11.30-22.30

bitcoin školení listopad 24

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?