Společnost Maxxium Czech ve snaze rozšířit nabídku o netradiční nové segmenty z atraktivních světových vinařských lokalit přišla na trh s novým produktem. Jde o sérii vín australského rodinného vinařství J. J. McWilliam.
Před 130 lety vysadil Samuel McWiliam první vinice v oblasti Nového Jižního Walesu a od toho roku patří jeden z nejstarších vinařských domů v Austrálii k respektovaným jménům. Díky aktivitám šesti generací vinařů, mezi něž se v letech 1932 až 1956 „vklínil“ modernista australských vinohradníků Maurice O´Shea, se sklepy ubíraly vždy cestou nejnovějších trendů. Současný reprezentant rodiny Scott McWilliam vnesl do tradičních postupů něco ze zkušeností francouzských vinařů, které získal za svého pobytu v Evropě. Společně s excelentními sklepmistry Jimem Braynem a Phillipem Ryanem vytvořil triumvirát, který nasadil nové dimenze kvalitě vín J. J. McWilliam.
Rodina nyní hospodaří na 830 hektarech vinic v oblasti Coonawarra v Jižní Austrálii, Yarra Walley ve Viktorii a v Novém Jižním Walesu, kde jde o lokality Hilltops, Hunter Walley a Riverina. To je zdánlivě značná rozloha, ovšem pro svou roční produkci - asi dva miliony lahví - musí podnik ještě nakupovat další hrozny od smluvních pěstitelů. Vedle základních odrůd – Chardonnay, Shiraz a Merlot – se v sortimentu vinic objevují révy ryzlinku a semmillonu, který se vedle školení na samostatná vína používaná zhusta do zajímavých kupáží.
J. J. McWilliam´s Semillon / Chardonnay 2005, South Eastern Australia je tradiční australskou kupáží. Poněkud sytější, hutný odstín barvy a brilantní čirost jsou předvojem opulentní, hroznovito-ovocné vůně s lehce patrnou převahou tropických plodů. Kytka se vzápětí rozrůstá o party lehčích kyselinových valérů, které slibují svěží, pikantní doušek a teprve za nimi jde stopa vanilky. V ústech se otevírá výseč chutí, která ve svém komplexu za vůní poněkud zaostává. Lehké až éterické tělo neoplývá velkým důrazem, chuť je lehýnká, ovocem jen mírně ovlivněná, směřující velice brzy k nedramatickému, málo důraznému konci. Rychlé doznívání odnese prvotní ovocitý vjem a při odplývání zůstane svěží, ovšem trochu nenaplněný akord, nesený především v samém závěru se prosadivšími kyselinami. Nejde o náročné hlubokomyslné víno, nicméně pro delší pití v teplých dnech je vhodné a osvěžující.