Menu Zavřít

Až přijde šok..

23. 7. 2018
Autor: Euro.cz

Na to, že léto vrcholí, a meruňky se zase jednou urodily i tam, kde skoro nikdy nevyjdou, předkládáme našim čtenářům porci témat vzdálených prázdninové dekadenci. Anebo snad někdo považuje rozhovor s viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem o tom, kde by měl být „normál“ úrokových sazeb, za nějakou lehkovážnou kratochvíli? Nenechte se odradit, centrální bankéř, jemuž bude pomalu končit druhý (a poslední) mandát, úplně srozumitelně vysvětluje, proč by v časech vrcholící konjunktury měla ČNB nikoli zbrkle, ale důsledně směřovat k základní sazbě nedaleko tří procent, když cílí na tu dvouprocentní inflaci. Jo, to zní logicky, stejně tak jako argument, že rychlý růst mezd u nás skončí až s nějakým vnějším šokem. Odkud by mohl přijít? Třeba v důsledku zavedení vysokých cel na dovoz aut do Spojených států, kde mozkový trust prezidenta Donalda Trumpa už několik měsíců zkoumá, zda by to mohl zdůvodnit americkou národní bezpečností.

My v Česku vychováváme vlastenecky smýšlející občany v Sokole. Pokud vám to přijde jako zabloudění do archivu, tak se mýlíte, neboť o nové sokolíky nemají v této slavné české instituci naštěstí nouzi, až je nestačí přijímat. Nejen toto, ale hlavně kde hledat finance, rozebíráme se starostkou České obce sokolské Hanou Moučkovou.

Nadcházející komunální volby mohou přinést ledajaká překvapení, ale pokud zrovna v Praze vyhrají Piráti, zase takové překvapení to nebude. Rozhovor s jejich kandidátem na primátora Zdeňkem Hřibem je hodný pozornosti. I mimopražské voliče by to mělo zajímat. Jako doktor medicíny má ambici na převedení velkých fakultních nemocnic na hlavní město, protože ministerstvo zdravotnictví má jako zřizovatel fakultek a faktický regulátor celého systému „gigantický konflikt zájmů“. To je sice pravda, ale „gigantický konflikt zájmů“ by si tímhle krokem obratem pořídila Praha právě kvůli tomu, že zdejší zdravotnická zařízení nejsou jen pro Pražany. Ani zavedení nákladově korektně stanovených případových úhrad to nevyřeší, natož pak potřebu plánování investic a lidských zdrojů v rámci republiky.

Pouze by se konflikt mezi vlastnictvím, politickým mandátem, vzácnými zdroji a nerovným přístupem k nim přesunul do jiné, ještě hašteřivější roviny. Už takhle tu Prahu jinde v republice nemají rádi… A teď ještě tohle.

MMF24

O autorovi| Miloslav Zámečník zamecnik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).