Menu Zavřít

Až Romneyho poučování donutilo skeptické Brity hájit olympiádu

27. 7. 2012
Autor: profimedia.cz

Olympiáda v Londýně dostala těsně před svým zahájením nečekanou vzpruhu, kterou potřebovala jako sůl – do Londýna přijel nafoukaný Američan, který nejenže v televizní debatě vypadá, že si nemůže vzpomenout na jméno šéfa britské Labour Party, ale ještě k tomu má tu drzost Britům říkat, že přípravy na olympiádu tak trochu zpackali; zkrátka že na to nemají.

Taková drzost udělala i z přesvědčených kritiků obhájce olympiády. Potvrzuje se tím známý fakt, že Britové se sice umějí smát sami sobě, ovšem pouze za předpokladu, že legraci dělají oni sami.

Celý svět se na londýnskou olympiádu těší už měsíce, pouze skeptičtí Britové ji dosud tak nějak pořád nepřijali za svou. Denní tisk je plný neustálého remcání, novináři se předhánějí v kritice toho, jak je olympiáda předražená, jak městská hromadná doprava nápor sportovních fandů nepřežije, že je to celé nesmysl. Národ i tisk dával zkrátka jako vždycky svým politikům najevo: na nás si nepřijdete. To potěšení, abyste nás viděli, že vám tleskáme, vám nedopřejeme. Pak se ale stalo něco výjimečného.

Romney: Zdá se mi, že nejste úplně „ready“

Londýn si za místo pro svůj mezinárodní debut vybral vyzyvatel Baracka Obamy, republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney. Začíná tu jeho evropské turné, na kterém má ukázat, že se jako budoucí americký prezident ve světě neztratí. Že rozumí Blízkému východu i eurokrizi, zkrátka že jako globální vůdce Ameriku na výletech neztrapní. Jenže se stal pravý opak. I nejvěrnější Romneyho fandové z mormonských lavic nyní musí připustit, že tenhle debut se Mittovi prostě nepovedl.

Co se stalo: Jen co přistál ve Spojeném království, Romney v rozhovoru pro stanici NBC řekl, že vidí znepokojivé náznaky, které ukazují, že Londýn není připraven pořádat olympiádu. Naštvaná reakce britského premiéra na sebe nenechala dlouho čekat.

Cameron vrací úder: Londýn není Salt Lake City

Británie pořádá hry v „rušném velkoměstě a ne uprostřed ničeho“, řek Cameron. Narážel tím na fakt, že Romney pomáhal pořádat zimní olympiádu v Salt Lake City v roce 2002, která byla z ekonomického hlediska velkým úspěchem.
Romney si nevhodnost svého počínání uvědomil a snažil se vzít svá slova zpět, když řekl, že „Londýn je samozřejmě připraven“, to už ale bylo pozdě, mléko bylo rozlito. Další v řadě, kdo si Romneyho vychutnal, byl britský starosta Boris Johnson.

Boris Johnson dává ránu z milosti

EBF24

„Přijíždějí sem lidé z dálky, z celého světa, kteří nevědí, jak daleko je Londýn s přípravou olympijských her,“ řekl Johnson shromážděným davům v Hyde Parku ve čtvrtek večer. „Slyšel jsem, že je tu taky chlápek jménem Mitt Romney, který se ptá, jestli jsme připravení,“ pokračoval Johnson. Když se pak zeptal davu, jestli je Londýn připraven, dav odpověděl mohutným potleskem. „Ano, jsme připravení, stadion je připravený, připravená je i plavecká hala, bezpečnost, policie, dopravní prostředky jsou připravené i naši atleti jsou připravení,“ dobíral si ironicky amerického politika.

Kritice Romney neušel ani doma. Například legenda amerického sportu, držitel devíti zlatých olympijských medailí Carl Lewis, řekl deníku Independent, že „někteří Američané by neměli opouštět svojí zemi“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).