Menu Zavřít

Až se zadrhne lokální smyčka

6. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Významné změny zřejmě nastanou již příští rok

Český telekomunikační trh čekají v několika následujících letech velké změny. Kromě Českého Telecomu (do roku 2005 by měla být uzavřena privatizace firmy) se očekává konsolidace také v sektoru alternativních operátorů. Hnacím motorem bude plná liberalizace telekomunikačního trhu, uvolnění lokálních zákaznických smyček a právě dokončení prodeje majoritního balíku Českého Telecomu. Zástupci alternativních operátorů se shodují: český trh dlouhodobě skýtá potenciál maximálně pro tři až čtyři celorepublikové telekomunikační subjekty s plným portfoliem služeb.

Atraktivní firmy.

Kromě dominantního Českého Telecomu (ČTc) v současnosti působí na trhu sedm velkých operátorů s celostátní působností, které svým klientům poskytují komplexní nabídku od hlasových služeb, přes internetové připojení až ke službám datovým. Marketingový ředitel GTS David Duroň tvrdí, že většinu svých zakázek i tržeb generují alternativní operátoři ve firemním sektoru. „Telekomunikační trh v oblasti korporátní klientely představuje 20 až 25 miliard korun ročně. S ohledem na tento fakt vidím do budoucna potenciál maximálně pro čtyři celorepublikové operátory s plnou nabídkou služeb. Počet 'specifických' operátorů, kteří budou zaměřeni na konkrétní služby či lokality, bude záležet na tržní poptávce,“ říká Duroň. Generální ředitel Contactelu Michal Čupa jde ve svých odhadech ještě níže. „Domnívám se, že v roce 2004 bude na trhu pevných telekomunikačních služeb dominantní provozovatel, tedy Český Telecom, a jeden až dva alternativní operátoři s celostátní působností. Myslím, že nás v letošním roce - a pravděpodobně i v příštím - čekají velice zajímavé změny,“ řekl Čupa týdeníku EURO. „Na základě indícií odhaduji, že ke konci roku 2003 přežijí z velkých alternativních operátorů čtyři, a do budoucna očekávám na českém trhu tři konkurenty Telecomu,“ soudí šéf společnosti Czech On Line Charles Peake.

Náročná poslední míle.

Nikdo ze zástupců telekomunikačních společností si však netroufá odhadnout, která z firem bude pohlcena konkurentem, nebo zcela skončí. „Všichni velcí operátoři letos zůstanou na trhu, je ale možné, že nebudou mít stejné vlastníky jako na začátku roku. Také je možné, že změní svou značku. Pro všechny ale platí, že máme víceméně stejně silné vlastníky a všichni potřebujeme hotové peníze,“ tvrdí ředitel české pobočky eTel Stefan Lager. „Pouze nejsilnější operátoři budou schopni se chopit příležitosti a za cenu značných investic se posunout o pomyslnou poslední míli blíže k zákazníkům,“ říká tajemně produktový manažer společnosti Nextra Tomáš Elbl. Soudí, že právě uvolnění lokální smyčky či poslední míle, tedy posledního úseku telefonní přípojky k zákazníkovi, zásadním způsobem zúží prostor ziskovosti pro menší a lokální operátory. „V souvislosti s tím očekávám i řadu významných akvizic a fúzí mezi velkými alternativními operátory,“ dodává Elbl.

Čekání na privatizaci.

Mnohem více se však na konsolidaci trhu projeví doprivatizace Českého Telecomu. „Fakt, že se nepodařilo prodat majoritu dominantního operátora, do určité míry pozdržel proces konsolidace na straně alternativních operátorů. Investoři jsou znepokojeni různými nenaplněnými sliby o liberalizaci nebo protekcionismem ze strany státu. To vše v době, kdy investice do telekomunikací jsou všeobecně málo atraktivní. Český trh tím pádem investoři ignorovali a čekali na lepší období,“ uvádí Čupa. Tvrdí, že kdyby byl Telecom privátním subjektem, který nesleduje jiné než komerční zájmy, zbavili by se investoři řady pochybností. „Každá investorova skepse znamená větší míru rizika, každá větší míra rizika volá po větším profitu. Toho ale nelze na tomto malém trhu a především v této době dosáhnout,“ vysvětluje šéf Contactelu.
Čupa si však nemyslí, že je doprivatizace dominantního operátora odsunuta až na přespříští rok, jak se nyní zdá. „Nezastávám hypotézu, že se stane ekonomický zázrak. Zároveň si nemyslím, že se globální trhy do roku 2005 dramaticky oteplí a bude pak možné prodat Telecom za mnohem výhodnějších podmínek než v loňském roce, nebo než jaké jsou dnes,“ tvrdí. „Pokud by se ale ukázalo, že se dominantní operátor prodá dříve než za dva roky, tak je to obrovský impuls pro konsolidaci v segmentu alternativních operátorů,“ dodává Čupa. Stefan Lager soudí, že kromě zmíněných faktorů se na rozdělení trhu projeví vliv nových služeb, zejména nedávno představené pevné volby operátora. „Takzvaný rok předvolby operátora je na každém trhu dobou, v níž dominantní operátor začne opravdu ztrácet podíl na trhu. Předpokládám, že se tato situace bude opakovat i v Česku během letošního a příštího roku,“ tvrdí šéf eTelu.

WT100

Ze severu na jih (majitelé českých alternativních operátorů)

  • Aliatel - 60 % tuzemské energetické rozvodné společnosti, 40 % RWE (Německo)
  • Contactel - 50 % České radiokomunikace, 50 % TDC (Dánsko)
  • Czech On Line - 100 % Telecom Austria (Rakousko)
  • GTS - 100 % Antel Holdings (Gibraltar, Rusko)
  • eTel - 100 % eTel Group (Irsko)
  • Nextra - 100 % Telenor (Norsko)
  • Tiscali - 100 % Tiscali S.p.A. (Itálie)

Pramen: Databáze Ariadna, Čekia

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).