Menu Zavřít

Babiš dárcem krve

14. 3. 2017
Autor: Redakce

Poslanci budou mít na své aktuální schůzi krvavý džob. Ministr financí Andrej Babiš tam přinesl návrh na zdanění korunových dluhopisů, tedy chce zdanit sám sebe poté, co se přišlo na jeho kličku v zákoně. Jenže nesměl by to být Andrej Babiš, aby to všechno bylo tak jednoduché.

Jsou-li poslanci co k čemu, jeho návrh odmítnou, byť se asi všichni shodnou na tom, že Babišova daňová pirueta z roku 2012 není v pořádku.

Ministr financí sice může tvrdit, že není politik, ale v následujícím kroku se dá vidět jasný politický záměr. Korunové dluhopisy navrhuje zdanit v novele, která by zvýšila daňové odpočty pro dobrovolné dárce krve. Nedává to smysl? Samozřejmě, že nedává. Babiš oprášil starou poslaneckou praxi a přišel s přílepkem zákona. Jednoduše načetl svůj návrh do normy, která s ním vůbec nesouvisí.


Projděte si hříchy ministra financí:

14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí

Andrej Babiš bude šéfem hnutí ANO další dva roky


V minulosti byla veřejnost svědkem několika takových hezkých počinů. Třeba když se objevila novela o zoologických zahradách v živnostenském zákoně, novela o vinařství v zákoně o provozu na pozemních komunikacích nebo odškodnění klientů zkrachovalých bank v zákoně o státních symbolech. U toho se zastavme. Protože v roce 2007 část zákona, která umožňovala odškodnit klienty zkrachovalé Plzeňské banky, Union banky a Kreditní banky Plzeň, zrušil Ústavní soud. Nezabýval se přitom správností odškodnění, ale legislativním procesem. Od roku 2007 zkrátka každý alespoň trochu vzdělaný poslanec ví, že přílepek je neústavní.

Babiš tedy dnes navrhuje zdanit sám sebe protiústavním způsobem. Kdo ho podezřívá, že to dělá schválně, aby se v budoucnu mohl on nebo někdo z dalších postižených miliardářů z povinnosti vykroutit, zřejmě nebude daleko od pravdy.

Poslanci by proto měli jeho návrh odmítnout a žádat, aby návrh prošel standardním legislativním procesem včetně všech připomínek, byť by to byla práce na delší čas. Možná i s tímhle AB počítá, aby mohl později říkat, že se chtěl zdanit, ale ostatní byli proti. Známe ho.

ebf - tip - debata

Rozhodně se ale sluší politovat dobrovolné dárce krve, kteří by si díky novele mohli zvýšit daňové odpočty. Pokud chtějí sledovat sněmovní debatu, možná sami budou lékařskou pomoc potřebovat.

Přečtěte si další komentáře autora:

Sbohem, pane Evropo

Příště budeme chytřejší, Bohoušku

Rudý taneček

Zemanovo ošklivé dítě

Vláda v kleštích východu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).