Menu Zavřít

Babiš dostal ultimátum, Prahu čeká horký protestní podzim, píší v Německu

18. 11. 2019
Autor: čtk

Prahu čeká horký protestní podzim, je přesvědčen německý list Augsburger Allgemeine. Statisíce účastníků sobotního protestu na pražské Letné, kterým jde také o záchranu dědictví přelomového roku 1989, podle něj českému premiérovi Andreji Babišovi daly ultimátum. Novou výzvu Milionu chvilek od soboty podepsalo 111 tisíc lidí.

„V zásadě jsou to samozřejmosti, co Mikuláš Minář požaduje,“ píše bavorský deník o požadavcích zakladatele spolku Milion chvilek pro demokracii a cituje jeho slova o tom, že politici nemají lhát a krást, ale mají respektovat pravidla demokracie. Pro Mináře i další účastníky demonstrace jsou to podle Augsburger Allgemeine existenciální otázky.

„Populistický premiér, tak zní jejich výtka, je zkorumpovaný, nerespektuje pravidla demokracie a tím ohrožuje dědictví sametové revoluce z roku 1989,“ vysvětluje čtenářům list, který také připomíná dění 17. listopadu před 30 lety.

Sám český premiér se ve svém projevu k výročí tehdejších události podle deníku snažil o to, aby vystupoval umírněně. „Přitom se však multimiliardář Babiš nezmínil, že se v té (porevoluční) době se svým zemědělsko-chemickým holdingem stal jedním z nejbohatších mužů střední Evropy, což doprovázely různé skandály,“ konstatuje deník.

Souhlasíte s požadavky spolku Milion chvilek?

V uplynulých letech se Babiš dostával opakovaně do hledáčku českých i evropských úřadů, připomíná Augsburger Allgemeine, který zmiňuje i kauzu Čapího hnízda, v níž bylo ale v Česku trestní stíhání pětašedesátiletého politika zastaveno. „Opozice pro to má jednoduché vysvětlení. Ministryně spravedlnosti (Marie) Benešová měla za kulisami tahat za nitky ve prospěch Babiše,“ píše list.

Právě její rezignaci nyní demonstranti požadují. Babiš si podle nich musí vybrat mezi kariérou v politice a vlastnictvím médií a holdingu Agrofert. Ten sice šéf české vlády začátkem roku 2017 převedl kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů, podle kritiků ho ale stále ovládá.

Pokud požadavkům demonstrantů nevyhoví, budou podle Augsburger Allgemeine protesty pokračovat. V Praze tak Minář a jeho kolegové startují horký podzim, míní list.

Výzvu Milionu chvilek podepsalo 111 tisíc lidí
Novou občanskou výzvu spolku Milion chvilek od sobotního podvečera do dnešních 09:30 podepsalo na webu přes 111 tisíc lidí. Obsahuje tři body, které mají platit i v budoucnu, ne jen po dobu vlády premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Za cíl si Milion chvilek dal 150 tisíc podpisů.

Kromě nové výzvy na webu stále zůstala petice za odstoupení Babiše, jež byla spuštěna loni 25. února a cílem bylo získat milion podpisů. Dosud ji podepsalo přes 433 tisíc lidí.

Čtěte také:

Po 30 letech byla Národní třída opět neprůchozí. Desetitisíce lidí si přišly připomenout listopadové události

CIF24

Babiše, Hamáčka i Klause mladšího lidé na Národní třídě vypískali

Komentář: Letná 2.0: občanská společnost s technologiemi v zádech

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).