Menu Zavřít

Babiš dotační podvod řídil, tvrdí policejní spis. Šéfovi ANO hrozí 10 let za mřížemi

15. 8. 2017
Autor: ČTK

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš řídil postup při získání dotace pro Čapí hnízdo a koordinoval kroky svých spolupracovníků. Pokud kauza dospěje k soudu, mohl by strávit pět až deset let za mřížemi. Vyplývá to ze žádosti policie o zbavení poslanecké imunity Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka.

Babiš podle policie řídil a koordinoval kroky dalších osob, a to zcela vědomě a s dokonalou znalostí všech skutečností, s cílem získat neoprávněně prostředky z dotace ROP střední Čechy na výstavbu farmy Čapí hnízdo. S odkazem na pětistránkovou žádost policie o vydání Babiše trestnímu stíhání to píše deník Právo.

Dalšími osobami v případu má být Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková, jeho současná manželka Monika, rozená Herodesová, a její bratr Martin Herodes. Ti se měli podílet na účelovém skrytí identity osoby fakticky ovládající firmu, kterou měl být Babiš. Jejich případnému trestnímu stíhání nic nebrání, dodává Právo.


Aktéři věděli, že se účastní podvodu:

Policie: Babiš spáchal dotační podvod a poškodil zájmy Evropské unie

 Andrej Babiš


Trest v rozmezí pět až deset let se uděluje pro zvlášť závažný trestný čin dotačního podvodu. Ten měl spočívat v tom, že dotaci určenou malým a středním podnikatelům ve skutečnosti čerpala obří firma Agrofert.

Faltýnek je podezřelý z toho, že usnadnil nebo umožnil spáchání daných trestných činů, zejména opatřením prostředků a odstraněním překážek. V době převodu akcií firmy na Babišovy příbuzné byl Faltýnek členem představenstva společnosti ZZN Agro Pelhřimov, která byla původně vlastníkem Čapího hnízda. Zároveň patřila Agrofertu, kde byl členem představenstva.

WT100

Babiš: Nehorázné tvrzení policie
Andrej Babiš tvrzení deníku Právo odmítá. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie. Žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoliv trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,“ uvedl Babiš. Předseda strany, která dominuje předvolebním průzkumům, pochybení v případě Čapího hnízda odmítá dlouhodobě. Žádost policie o své vydání označil minulý týden za snahu politického systému zlikvidovat ho. Načasování žádosti podle něj ukazuje na snahu ovlivnit volby.

Babiš kritizuje i to, že novináři pracují s dokumentem od policie, který by měl mít zatím k dispozici jen sněmovní mandátový a imunitní výbor. „Žádný dokument jsem neviděl. Je neveřejný. Proto mě šokuje, že ho někdo vynáší a dává novinářům. A že já se to dozvídám z novin,“ uvedl Babiš.

Policejní žádostí o zbavení Babiše a Faltýnka poslanecké imunity se bude zabývat mandátový a imunitní výbor sněmovny, který k věci poprvé zasedne 18. srpna, oba poslance ale vyslechne až na svém dalším jednání. O vydání by s konečnou platností měla rozhodnout hlasováním celá sněmovna, a to na schůzi, která začne 5. září.

Více o kauze čtěte:

Žádná politická objednávka. Šéf pražské policie odmítá Babišovu kritiku

Babiš: Je to zoufalý pokus mě zlikvidovat

Kalousek: Česko bude muset vrátit 50 milionů kvůli Čapímu hnízdu

Babiš: Poslanecký mandát nesložím, nevidím pro to důvod

Policie nepotřebovala souhlas žalobců k žádosti o vydání Babiše a Faltýnka

Zeman jmenuje premiérem vítěze voleb, uvedl Ovčáček


  • Našli jste v článku chybu?