Menu Zavřít

Babiš hrozí, že vypoví koaliční smlouvu. Sobotka nátlak odmítá

15. 6. 2016
Autor: čtk

Ani dnešní dohodovací řízení kvůli reorganizaci policie neuklidnilo rozbroje ve vládní koalici. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na jednání řekl, že pokud bude dokument podepsán, vypoví jeho hnutí koaliční smlouvu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) reagoval slovy, že na vedení policie a vnitro nelze tímto požadavkem vytvářet nátlak. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), jehož podpis pod reformou zatím chybí, na odpoledne svolal tiskovou konferenci.

Vypovězení musí schválit předsednictvo a neznamená odchod z vlády, v té chce hnutí zůstat a plnit program, uvedl Babiš. „Probíhá dohodovací řízení, které neskončilo,“ řekl Babiš. Kdyby Chovanec reformu v takové situaci policii potvrdil, deklaroval by tím podle předsedy ANO, že koaliční smlouva je cár papíru. V případě výpovědi by podle Babiše mohlo ANO v respektování smlouvy pokračovat. „Ale máme možnost se chovat jako pan Chovanec, že ji nebudeme dodržovat,“ uvedl.

Koaliční dohodovací jednání navázalo na noční jednání Bezpečnostní rady státu, kde padla dohoda o pozdržení reformy o jeden měsíc ze začátku července na začátek srpna. Při dohodovacím řízení se měly vládní strany pokusit ukončit týden sporů, což se ale nepodařilo.

Podle Babiše není reforma jen záležitostí vnitra. Chovanec by ji podle něj neměl podepisovat vůbec. „Jestli takhle ČSSD bude přistupovat k plnění koaliční smlouvy, tak my chceme zvážit, jestli tu koaliční smlouvu nevypovíme a budeme říkat, tak fajn, tak každý si bude řídit své věci podle kompetencí. Já také můžu říct, že v (polostátní firmě) ČEZ vyměním všechny, koho budu chtít,“ uvedl Babiš ráno před dohodovacím řízením.

Premiér dnes zopakoval dlouhodobé stanovisko ČSSD, že reorganizace sboru je odbornou záležitostí a že policie má být nezávislá. K rozbití vlády podle něj není důvod. Podle Sobotky je ČSSD připravena pokračovat v zájmu občanů v koaliční spolupráci. Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Chovanec podle Sobotky učinili vstřícný krok, když na úterním jednání Bezpečnostní rady státu souhlasili s odložením organizačních změn ve sboru na začátek srpna.

Zeman by nepřijal rezignaci Chovance ani Babiše
Prezident Miloš Zeman by nepřijal případnou rezignaci ministra vnitra Chovance ani ministra financí Babiše. Řekl to v České televizi. O rezignaci některých ministrů se hovoří v souvislosti se spory kolem reorganizace policie, dosud však žádný ministr demisi nepodal.

Odmítání demise ministra podle právníků ústava nevylučuje. Prezident ale musí přijmout odvolání člena vlády, se kterým přijde premiér. „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“ zní článek 74. Podobná situace nastala například loni před odchodem ministryně spravedlnosti Heleny Válkové z vlády. Zeman tehdy nejprve řekl, že její demisi zváží, nakonec ji ale přijal.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) situaci popisovanou Babišem nepovažuje za neobvyklou. „Nebyli bychom jediná země, jsou země, kde nic jako koaliční smlouva není,“ řekl Pelikán. Babiš si myslí, že ANO by v případě výpovědi mělo „uvolněné ruce“.

Umírněně ve sporu doposud vystupovala třetí koaliční strana KDU-ČSL. Její předseda Pavel Bělobrádek však po smírčím řízení vyzval Chovance, aby ještě jednou zvážil svůj podpis pod reorganizací. „Domnívám se, že by bylo rozumné, aby ještě jednou zvážili ten podpis, protože spor se jeví jako velmi vážný,“ uvedl Bělobrádek. I on si myslí, že by koaliční partneři měli být informováni o takto zásadních věcech. „Pan premiér se domnívá, že je to v pořádku, já si tím skutečně jist nejsem,“ uvedl Bělobrádek.

ebf - tip - debata

Přečtěte si komentáře Pavla Párala:

Ústupem ke kapitulaci

Tohle je Babišův podraz čtvrtstoletí

Andrej Babiš

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že by reforma měla být podepsána, až do ní budou zahrnuty připomínky žalobců a bude konsensuální. Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová ráno řekla, že reforma je plně v kompetenci policejního prezidenta. Připomínky už do ní začaly být doplňovány. Myslí si tak, že je možné reorganizaci spustit v srpnu, jak zaznělo na jednání Bezpečnostní rady státu.

Plánované změny kromě politiky nadále rezonují i uvnitř policejního sboru. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta dnes uvedl, že si ještě může svůj odchod z čela útvaru rozmyslet. Šlachta minulý týden rezignoval, protože se změnami nesouhlasí. Služební poměr mu skončí 30. června. Nyní chce zvážit další kroky, předtím ale potřebuje získat informace o odložení reformy a bližší informace o sloučení jeho a protikorupčního útvaru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).