Menu Zavřít

Babiš je ochoten pustit do vlády experty ČSSD

20. 2. 2018
Autor: čtk

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) za nejlepší variantu považuje, kdyby ČSSD umožnila vznik jednobarevné vlády ANO za dohodu na programu. Babiš v Právu uvedl, že by se ale nebránil ani odborným nominacím ČSSD na náměstky i ministry.

ČSSD by mohla vládu tolerovat na základě programové dohody, řekl Babiš. Pokud by však sociální demokraté navrhli „dobré odborníky“ na ministry či náměstky, je připraven o nich diskutovat.

Premiér v demisi reagoval na výsledky víkendového sjezdu ČSSD. Delegáti pověřili nového předsedu strany Jana Hamáčka jednáním o vládě s ANO a dalšími stranami. Kabinet se nesmí opírat o hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). ČSSD současně vyzvala ANO, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby.

„Problematika trestně stíhaného člena vlády není problémem ČSSD. Vznikl v hnutí ANO. Očekáváme, že nám během jednání kolegové z ANO odpoví, zda a jak chtějí problém řešit,“ řekl Hamáček.

Hamáček a jeho statutární zástupce Jiří Zimola dostali na návrh nového předsedy strany od sjezdu pověření jednat s ANO a dalšími stranami. Jejich cílem má být zajistit stabilní prostředí pro budoucnost České republiky a prosazení maxima z programu sociální demokracie.


Přečtěte si:

Švejk Zimola

 Páral


Za programové priority ČSSD pro jednání o budoucí vládě Hamáček označil zahájení masivní výstavby družstevních a nájemních bytů, řešení problému exekucí a zrušení nevyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. „Chceme se také bavit o příjmové stránce. Z republiky odtéká několik stovek miliard ročně do zahraničí formou dividend nebo odkloněných zisků a na to se chceme podívat a část těch peněz udržet v ČR a investovat je do školství, zdravotnictví,“ řekl Hamáček.

Zimola dodal, že ČSSD při jednáních odmítne privatizaci zdravotnictví a vyvádění jeho lukrativních částí z veřejného do soukromého sektoru.

O vstupu do vlády mají podle vyjednaných podmínek rozhodnout všichni sociální demokraté v závazném referendu. „Vláda s účastí nebo podporou ČSSD se nesmí opírat o hlasy SDP,“ stojí v závěrečném bodu usnesení.

KL24

Dále čtěte:

Hamáček v čele ČSSD. Spolu se Zimolou budou jednat o vládě s ANO

Zeman na sjezdu vyzval sociální demokraty, aby s ANO vyjednávali o vládě

 Miloš Zeman na sjezdu ČSSD


  • Našli jste v článku chybu?