Menu Zavřít

Babiš navrhne půjčit OKD 700 milionů

19. 7. 2016
Autor: Tomáš Kubelka, Mladá fronta

Ministr Andrej Babiš (ANO) předloží vládě návrh, aby stát těžební společnosti OKD, která je v úpadku, půjčil 700 milionů korun. Návrh smlouvy by měl být hotov do konce týdne, vláda by o ní měla jednat 27. července. Babiš to dnes oznámil po jednání s vedením OKD v Karviné. Nejlepší pro společnost podle něj bude restrukturalizace, stát bude mít zájem, aby měl v managementu svého člověka.

Vedení OKD chtělo od státu půjčit až jednu miliardu. Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša řekl, že jednání považuje za úspěšné. Z půjčky má jít asi 400 milionů korun na dorovnání očekávaných výpadků v pracovním kapitálů a 285 milionů na odkládané investice. Součástí požadavku byla i rezerva na neplánované mimořádné události.

„Jestli bude stačit 700 milionů, nebo nebude, je předčasné. Já i celé vedení společnosti budeme dělat všechno pro to, aby k tomu případnému čerpání rezervy na neplánované, mimořádné události skutečně nemuselo nikdy dojít,“ řekl Klimša.

Půjčka zaplatí už srpnové výplaty

Babiš řekl, že si myslí, že navrhovaných 700 milionů korun společnost možná ani nebude potřebovat a měly by jí vyjít i na příští rok. „Určitě budu chtít, aby na to dohlíželo ministerstvo financí, abychom si sem dali nějakého člověka, který možná by mohl jít i do managementu společnosti, nejenom do představenstva, abychom se přímo podíleli na fungování té společnosti a dohlíželi na to, aby si vylepšila pozici na trhu,“ řekl ministr.

Půjčka by podle něj měla být použita už na srpnové výplaty horníků. „Ten požadavek na srpen, jak jsem to pochopil, je kolem 130 milionů korun,“ řekl Babiš.

Vláda by o půjče měla rozhodnout příští týden. „To je vlastně poslední termín. Abychom ty peníze poskytli, tak vláda musí 27. července rozhodnout. S ministrem průmyslu Janem Mládkem předložím do vlády návrh materiálu, tak uvidíme, jestli se na té sumě domluvíme,“ řekl ministr Babiš.


Někteří horníci vzali "spravedlnost" do vlastních rukou. Čtěte:

Nespokojenost roste. Horníci začali rozkrádat OKD


Klimša uvedl, že nyní firma není v černých číslech. Kapitál 400 milionů korun potřebuje OKD k upravení finančního nastavení. Nyní firma musí například drtivé většině dodavatelů platit předem. K přenastavení potřebuje dodatečný kapitál, který by měl situaci stabilizovat.

„V této chvíli souhlasím s tím, že nejlepší budoucnost pro společnost je její restrukturalizace. Samozřejmě je to nepříjemná situace, protože jde o společnost soukromou, která byla špatně zprivatizována, byla brutálně vytunelovaná, ale vzhledem k tomu, že kdyby došlo na konkurz, tak by to určitě mělo katastrofální dopady na celý region, už tak to má negativní dopady, tak samozřejmě stát musí konat,“ řekl Babiš. Stát podle něj firmě půjčí za podmínky, že jeho pozice bude dominantní a stát bude mít zásadní vliv na fungování společnosti i její osud.

EBF24

Pravice: To není půjčka, ale dar
Pravicová opozice s Babišovým návrhem nesouhlasí. „Ze svého by jim nepůjčil určitě. Z peněz daňových poplatníků ano. Bylo by fér říct, že je to stejné jako vyhodit 700 milionů,“ řekl bývalý ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Že nepůjde o půjčku, ale spíše o dar, si myslí i místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Předlužená OKD podle ní nebude nikdy schopna státu peníze vrátit.

„Půjčovat bude ze státního rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků. My všichni tak finančně přispějeme firmě, která se vlastní vinou dostala do problémů,“ uvedla Udženija. Soudí, že stát má a může řešit důsledky krachu firmy třeba formou rekvalifikačních kurzů pro horníky nebo snahou přivést do regionu investory. „Je ale naprosto šílené ´půjčovat´ společnosti OKD peníze a dívat se, jak další miliarda mizí v jednom velkém černém tunelu,“ uvedla.

Klimša řekl, že první na seznamu restrukturalizačních kroků je Důl Paskov. Jako ztrátový ho chce firma co nejdřív zavřít. „Pokud reorganizace bude schválena, věřím, že se prioritně začne řešit i budoucnost Dolu Paskov,“ řekl Klimša. Věřitelé budou o OKD rozhodovat na schůzi 10. srpna.

Společnost OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh. Svým věřitelům dluží více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard korun. OKD se potýká s nedostatkem hotovosti. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark tento měsíc uvedl, že se podnik neobejde bez pomoci státu a v případě reorganizace bude na financování svých provozů během roku 2016 potřebovat externí úvěr v rozmezí 700 milionů až jedné miliardy korun. Existuje podle něj vysoké riziko, že by jinak firma musela zastavit provoz.


Více o OKD:

OKD a jejího majitele prověřuje protikorupční policie

Stát přihlásil pohledávku vůči OKD za téměř 2 miliardy

OKD bude potřebovat až miliardový úvěr. Hrozí konec provozu

Logo OKD (Autor: Berger Petr/Euro)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).