Menu Zavřít

Babiš: Nevzdáme se, v Afghánistánu zůstáváme

1. 11. 2018
Autor: čtk

Týden poté, co z vládní koalice zazněla myšlenka na stažení vojsk zpod Hindúkuše, premiér Andrej Babiš takové spekulace uťal.

“Stahovat se rozhodně nebudeme,” prohlásil Babiš na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. “Nevzdáme se, v Afghánistánu budeme i nadále plnit naše koaliční závazky,” doplnil premiér.

Ve svém projevu se vrátil i k událostem posledních měsíců a týdnů, kdy pod Hindúkušem zahynuli čtyři čeští vojáci a dalších sedm bylo zraněno. “Na padlé budeme vždycky vzpomínat jako na hrdiny,” dodal Babiš.

O stažení českých vojáků z podpůrné alianční mise Resolute Support v Afghánistánu dlouhodobě usilují komunisté a extremisté, v minulém týdnu se k nim přidala i vládní sociální demokracie. Bývalý ministr Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci ve Sněmovně oznámil, že Česká republika by měla stáhnout svůj kontingent z Afghánistánu.

Proti se postavila řada špičkových vojáků včetně generála speciálních sil Karla Řehky, jenž bude za svá slova o tom, že se po Zaorálkových slovech stydí, kázeňsky potrestán.

Dále čtěte:

MMF24

Odveta za padlé. Čeští vojáci zabili spolupachatele útoku v Afghánistánu

Peníze za Afghánistán: denní příplatek pro vojáky dosahuje až 5200 korun

Jak to bylo s prozrazením informací z Afghánistánu?

Umaštěný úspěch v Afghánistánu

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).