Menu Zavřít

BABIŠ ODMÍTÁ ROLI LOUTKÁŘE

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

U n i p e t r o l

Tři ze čtyř nových členů představenstva Unipetrolu jsou spjati s holdingem Agrofert. Dozorčí rada Unipetrolu minulý pátek hned po mimořádné valné hromadě přijala personální návrh vlády. Jména protikandidátů se neobjevila, protože noví „nestátní členové dozorčí rady se o tom, že budou rozhodovat o představenstvu, dozvěděli až na valné hromadě.

Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Unipetrolu se stal dosavadní šéf Lovochemie Pavel Švarc, dalšími členy představenstva jsou provozně ekonomický ředitel Agrobohemie Jan Landa, generální ředitel Agrobohemie Václav Přibyl a finanční ředitel Čížkovické cementárny Miroslav Kuliha.

Agrobohemie je společnost, kterou napůl vlastní Unipetrol s holdingem Agrofert. Agrobohemie má kapitálovou účast v Lovochemii. Andrej Babiš, předseda představenstva Agrofertu, odmítá spekulace, že nové členy vedení Unipetrolu doporučil ČSSD a vládě on.

Švarc byl dříve zodpovědný v Čížkovických cementárnách, které patří francouzské společnosti Lafarge, za restrukturalizaci. Poté mu Andrej Babiš nabídl funkci ve ztrátové Lovochemii, kam Švarc v září 1997 nastoupil na post generálního ředitele. V roce 1988 se Lovochemie dostala do černých čísel. Landa dříve pracoval v Komerční bance. Šéf Agrobohemie Přibyl je rovněž považován za zkušeného manažera. „Je pravda, že znám všechny tři, ale že by to byli mí lidé, je dezinformace. Takovou moc nemám, řekl pro EURO Babiš. „Pan Švarc se zúčastňuje porad ředitelů v Unipetrolu. Na naše porady nechodí, dodal.

CIF24

Agrofert podniká v chemii a v zemědělství a kromě portfoliových investorů ji vlastní švýcarská společnost Ameropa. Dalšími vlastníky jsou Spolana a Duslo Šaĺa. „Za rok 1996 a 1997 a myslím si, že to tak bude i za rok 1998, jsme obsadili první místo v obratu na zaměstnance i v zisku po zdanění na zaměstnance v ČR. Agrofert Holding jako matka za rok 1998 vykáže 5,3 miliardy tržeb a obrat celé skupiny dosáhne 20 miliard korun s hrubým ziskem kolem 750 milionů, řekl v rozhovoru pro EURO Babiš.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).