Menu Zavřít

Babiš se dál zaplétá v kauze dluhopisů, „audit“ příjmů nesedí s majetkovým přiznáním

14. 3. 2017
Autor: Glos Hynek/Euro

Příjmy ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, které byly předmětem auditorské zprávy, nesedí s příjmy, které vicepremiér uvedl v majetkových přiznáních pro sněmovnu. Rozdíl činí desítky milionů korun. Uvedl to web Českého rozhlasu (ČRo). Babiš to svedl na svou účetní, která prý udělala chybu.

ČRo uvádí, že v majetkových přiznáních pro sněmovnu Andrej Babiš nahlásil, že za rok 2014 vydělal 201 milionů korun (po zdanění, bez výnosů z dluhopisů). Podle zprávy od mezinárodních auditorských firem EY a PwC, které měly potvrdit, že měl v roce 2013 dostatečné prostředky pro nákup korunových dluhopisů Agrofertu, to bylo ale 175 milionů korun. V dokumentech pro Poslaneckou sněmovnu tedy Babiš přiznal o 26 milionů více než v auditu, který vychází z jeho daňových přiznání.

Babiš na to reagoval s tím, že jde pouze o účetní chybu, kdy v majetkových přiznáních byly uvedeny hrubé příjmy místo čistých příjmů. „Chyba je v tom, že je tam napsané, že je to mzda po zdanění, ale je to hrubá mzda. Takže těch 201 milionů je hrubá mzda, a proto to nesedí. Účetní udělala chybu,“ tvrdí Babiš. Za porušení povinnosti uvést „přesné, pravdivé a úplné“ oznámení o majetku, kterou politikům ukládá zákon o střetu zájmů, přitom hrozí pokuta až 50 tisíc korun.


Babiš navrhuje zdanit sám sebe protiústavním způsobem. Čtěte:

Babiš dárcem krve

Petr Weikert


Zprávy firem EY a PwC kontrolující Babišovy příjmy od roku 1996 ukázaly, že Babiš měl do té doby čisté příjmy přes 1,8 miliardy korun, což na nákup dluhopisů za zhruba 1,5 miliardy stačilo. Sami auditoři ovšem přiznali, že jejich zpráva není auditem podle mezinárodních standardů, ale spíše kontrolní zprávou.

Například analytička společnosti TPA Jana Skálová sdělila, že zveřejněné zprávy o Babišových výdajích nevypovídají. „Předložené zprávy potvrzují příjmy, ale nezabývají se ostatními výdaji osoby A.B., tedy zda nakupoval akcie dalších společností, zda nakoupil nemovitosti, či jaké další výdaje i na osobní spotřebu sebe a své rodiny, tedy investice za tvrzená období udělat. Pouze srovnání příjmů s výdaji, může poskytnout lepší vypovídací hodnotu,“ uvedla.

Přečtěte si zprávy auditorů o příjmech Andreje Babiše:

Podle ní by podobné informace bylo možné zjistit na základě ustanovení zákona o daních, které se zabývá výzvou k prokázání příjmů. „Podle tohoto ustanovení je správce daně oprávněn vyzvat poplatníka k prokázání vzniku a původu příjmů, pokud má pochybnosti o tom, že nárůst jeho jmění spotřeby či jiných vydání přesahuje jeho přiznané příjmy. Tedy správce daně by měl zkoumat, zda došlo nejen k nárůstu majetku, ale třeba i to, jaké jsou výdaje dané osoby (za nájmy lodí, nemovitostí) a zda všem těmto výdajům odpovídají příjmy, které poplatník přiznal a zdanil,“ uvedla Skálová.

„Audity“ zpochybnil i novinář Erik Best, podle nějž byly jen zastíracím manévrem. „PwC se Babišovi tak horlivě snažila pomoct vyhnout se přiznání všech příjmů a výdajů, že nechala jeho příjmy zhodnotit Věru Výtvarovou, stejnou auditorku, která šest let kontrolovala účty Agrofertu. To lze stěží nazvat nezávislou zprávou o věcných zjištěních,“ píše Best.


Co si o Babišových dluhopisech myslí Pavel Páral? Přečtěte si komentář:

Babišův smrádek

Pavel Páral

MMF24

Čtěte dále:

Babiš spolupracoval s StB, potvrzuje i český archiv

Nové důkazy: našly se záznamy o Babišových hlášeních StB

Andrej Babiš

Babiš čelí trestnímu oznámení kvůli nákupu dluhopisů Agrofertu

Babiš navrhne zdanit korunové dluhopisy. Podle Sobotky tím kapituloval


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).