Menu Zavřít

Babiš si vyhlédl ZZN Děčín

13. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Investice

Skupina Agrofert je nejlepší možný vlastník, který mohl lihovar ve Vrdech získat. Říká to jeho bývalý majitel Otakar Moťka. Týdeník EURO už dříve upozornil, že do vrdského lihovaru Ethanol Energy, vybudovaného k výrobě bioetanolu, míří Andrej Babiš (EURO 17/2011). Minulý týden obě strany transakci oficiálně oznámily.
Vlastník Zemědělského zásobování a nákupu (ZZN) v Děčíně Antonín Kolář zatím neprohlašuje, že by Agrofert byl nejlepším vlastníkem jeho firmy obchodující s obilím a olejninami. I tam má totiž magnát Babiš dle informací týdeníku EURO nakročeno. Do děčínského výkupu by se po několika letech vlastně jenom vrátil. Obchodní firmu v severních Čechách už Agrofert vlastnil na počátku minulého desetiletí.

Návrat do Děčína
Děčínské ZZN je ve vážných ekonomických potížích. Nevyplatila se mu úzká vazba na průmyslový lihovar PLP v Trmicích, který loni na podzim zkrachoval. Kolářova firma byla jeho stěžejním dodavatelem obilí. „Firmu mám ve složité situaci. Musím prodat nějaká aktiva, abych vypořádal závazky vůči svým dodavatelům,“ řekl týdeníku EURO Kolář. Tvrdí také, že má několik variant, jak situaci řešit. Podrobnosti nechce rozebírat.
Loňské ani předloňské výsledky společnost nezveřejnila. V roce 2009 hospodařila se ztrátou 52 milionů korun při obratu 930 milionů. V červených číslech skončila i rok předtím, kdy ztráta činila sedm milionů korun a obrat 1,5 miliardy. Kvůli potížím trmického lihovaru se děčínský výkup už dříve ocitl na prahu insolvence.
Andrej Babiš své úlovky tradičně do poslední chvíle nepotvrzuje, jinak tomu není ani v případě ZZN Děčín. „Zájem nemáme. Pokud vím, firma je na bankrot,“ odpověděl. K návratu do děčínského výkupu Babišovi pomůže odkup vysoké pohledávky za ZZN, kterou prodává jedna z úvěrujících bank. Naznačují to informace z trhu.
V zadlužené severočeské firmě je pro Agrofert klíčové moderní velkokapacitní silo v Lovosicích. Před třemi lety ho ZZN pořídilo za 150 milionů korun, aby obilím plynule zásobovalo trmický lihovar. Ten však nikdy nefungoval, jak se původně předpokládalo, a připravené obilí neodebíral.

EBF24

Strategické silo
Získat strategicky položené silo je pro Babiše důležité ze dvou důvodů. Uskladní v něm řepkové semeno pro svou lovosickou fabriku na bionaftu Preol. A zároveň zkomplikuje život novému majiteli lihovaru v Trmicích, který je v současné době na prodej (EURO 17/2011). Tedy pokud trmickou fabriku na bioetanol nekoupí sám Babiš. Lihovar má jen omezené možnosti pro skladování suroviny a je závislý na lovosickém silu.
S ovládnutím ZZN v Děčíně, jež je jedním z posledních nezávislých zemědělských výkupů, by však mohl mít Agrofert problémy u antimonopolního úřadu. Ten měl výhrady už před třemi lety, kdy Babišova skupina kupovala na severu Čech První žateckou, která mimo jiné obchodovala s rostlinnými komoditami. Sňatek povolil Úřad na ochranu hospodářské soutěže za vedení Martina Peciny s podmínkou, že se Agrofert zbaví několika podniků, aby neměl příliš silné postavení v některých regionech.
Nákupem lihovaru ve Vrdech u Čáslavi se Agrofert vydal na trh s biolihem. Fabrika, jež má etanol vyrábět z obilí, se nikdy naplno nerozjela. Nový majitel ji chce rozchodit po letošní sklizni. „V prvním kole budeme bioetanol vyrábět z obilí, můžeme zpracovat až 150 tisíc tun. Do budoucna uvažujeme o cukrovce,“ říká ředitel divize pohonných hmot a biopaliv Agrofertu Martin Kubů. Jak dodává, firma se bude domlouvat s okolními zemědělci, aby pro ni pěstovali cukrovou řepu. „Budeme hledat spolupráci s farmáři, ať už jsou z naší skupiny či nikoli,“ řekl Kubů.
Otakar Moťka, který nyní podniká ve sklářství, přitom v minulých letech nakoupil zhruba pět tisíc hektarů v okolí lihovaru, aby si pro něj pojistil surovinu. Zda Babišovi přenechá i úrodná pole, nechce zatím říci. „To je předčasná otázka. Uvidí se, co bude s pozemky,“ odpověděl Moťka. Nyní zhruba polovinu svých polí pronajímá a polovinu má ve vlastní správě. „Aktivity v zemědělství neopouštím,“ tvrdí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).