Menu Zavřít

Babiš srazí výdajové paušály, přesto živnostníkům slibuje úspory

9. 1. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo financí plánuje umožnit živnostníkům slevu na partnera s nízkými příjmy. Nepotěší však ty, kteří uplatňují výdajový paušál. Příjmový limit sníží na polovinu. Opatření prý malým podnikatelům přinese miliardovou úsporu.

Resort financí letos chystá výrazný zásah do živnostenského podnikání. Paušální výdaje hodlá zastropovat výší příjmů jeden milion korun. Aktuálně je strop nastaven na dvojnásobek. Živnostníci využívají odpočitatelný paušální výdaj ve výši 80 procent tak dosud mohou uplatnit výdaj maximálně 1,6 milionu korun. Podle nových pravidel se částka sníží na polovinu. Nově tak bude pro živnostníka s příjmem nad milion korun atraktivnější neuplatňovat výdaje paušálně, ale vést daňovou evidenci.

„Koaliční rada se nakonec shodla na podpoře varianty, že blokace slevy a zvýhodnění se zruší a strop pro výpočet výdajového paušálu klesne ze 2 milionů na milion korun. Toto opatření je rozpočtově negativní, a to v předpokládané výši 1,3 miliardy korun. Jinými slovy živnostníci jako celek budou odvádět o 1,3 miliardy korun méně,“ uvádí mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Více peněz má živnostníkům zůstat díky nové možnosti uplatnění slevy na manželku či manžela s nízkými příjmy a daňovému zvýhodnění na vyživované děti.


Čtěte o kuriózních dopadech zavedení EET:

Účtenky za splátky. Elektronická evidence tržeb je plná překvapení

Zavedení EET si již vyžádalo stovky obětí


„V rámci této skupiny dojde k určitému přerozdělení, kdy daňové zvýhodnění bude v důsledku změn více cílit na živnostníky, kteří mají rodinu,“ vysvětluje Filip Běhal.

Naopak úspěšní živnostníci s vyššími příjmy bez rodiny si připlatí. Strop milion korun byl zvolen podle ministerstva kvůli tomu, že se jedná o limit pro povinnou registraci k DPH.

Daňový balíček, jehož součástí jsou uvedené změny pro živnostníky, se aktuálně nachází před třetím čtením ve Sněmovně. Parlamentním rozpočtovým výborem byl doporučen ke schválení.

Platnost zákona se předpokládá až na příští rok. Tento rok by však od jeho schválení, zřejmě od dubna, platil přechodný stav. Živnostník by si během mezidobí mohl vybrat, zda uplatní stávající strop, ale nebude moci uplatnit slevu na dani na druhého z manželů a daňové zvýhodnění na děti, nebo uplatní snížený strop a uvedené úlevy bude moci uplatnit.

ebf - tip - debata

Návrh kritizuje pravicová opozice i Unie daňových poplatníků. Nižší stropování paušálních výdajů podle nich povede k nárůstu počtu živnostníků, kteří si budou muset vést daňovou evidenci, tedy také ke zvýšení byrokracie.

Čtěte také:

Babišovy firmy chtěly snazší EET. Finanční úřad to zamítl

Daňové trable ministra financí

Kampaň v plném proudu: propagace EET vyjde na desítky milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).