Menu Zavřít

Babiš: Ve vládě budou Schillerová, Hüner a Němcová

30. 11. 2017
Autor: čtk

Ministryní financí v nové menšinové vládě hnutí ANO se má stát dosavadní náměstkyně úřadu Alena Schillerová, ministerstvo průmyslu má řídit manažer Siemensu v Česku Tomáš Hüner a ministryní práce a sociálních věcí se podle všeho stane současná radní pro zdravotnictví Středočeského kraje Jaroslava Němcová. Předseda hnutí ANO a budoucí premiér Andrej Babiš dnes jména dalších členů svého vládního týmu potvrdil v Radiožurnálu. O důvěru chce se svým kabinetem požádat v lednu.

Babiš po úterním setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že jména budoucích ministrů nebude zveřejňovat, protože to Zemanovi slíbil. Postupně v dalších dnech ale v médiích potvrdil, že jeho kandidátem na ministra vnitra je bývalý náměstek úřadu a někdejší šéf bezpečnosti strojírenských Vítkovic Lubomír Metnar a že zemědělství by měl šéfovat spolumajitel zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko Jiří Milek.


Čtěte rozhovor s Alenou Schillerovou:

Náměstkyně Schillerová: Každý zajišťovací příkaz se schvaluje na deseti úrovních


O Schillerové dnes Babiš v Radiožurnálu řekl, že je odborníkem, který celý život pracoval ve finanční správě. „Nevidím důvod, proč by tam měl být problém. Myslím, že ministerstvo financí má skvělé výsledky, díky tomu máme i přebytek rozpočtu,“ uvedl Babiš. Hüner má podle budoucího premiéra pověst „našeho nejlepšího energetika a dnes pracuje pro nadnárodní společnost, která si ho vybrala“. O Němcové řekl, že je radní v oblasti sociálních věcí a zdravotnictví. „My vidíme mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a zdravotnictvím obrovské synergie a doufáme, že v menšinové vládě přestane resortismus a vláda bude pracovat jako jeden tým,“ dodal.


Čtěte komentář Pavla Párala: Vláda odborníků

 Páral


V Babišově vládě bude devět ministrů, kteří dosud v kabinetu nezasedali. Mezi členy kabinetu budou čtyři ženy. Ve vládě budou pokračovat dosavadní ministři ANO, tedy Richard Brabec, Dan Ťok, Martin Stropnický, Robert Pelikán a Karla Šlechtová. Dosavadní ministryně pro místní rozvoj Šlechtová už potvrdila, že je adeptkou na ministryni obrany. Stropnický by se měl přesunout do Černínského paláce.

KL24

Schillerová chce zlepšit finanční správu i legislativu
Nabídku na post ministryně financí vnímá Schillerová jako příležitost nastartovat a dodělat zásadní změny v resortu. Patří mezi ně proklientská finanční správa, správa daní online nebo nový zákon o dani z příjmu.

„To jsou všechno dosažitelné cíle, ale často jejich realizace ztroskotala na tom, že politici a úředníci si zkrátka tak úplně nerozuměli. Věřím, že má silná stránka je ve znalosti prostředí, jeho vnitřních procesů i slabin,“ řekla. Dodala, že další priority nechce sdělovat dříve, než bude jmenována do funkce.

Zeman avizoval, že Babiše jmenuje premiérem 6. prosince a jeho vládu o týden později.

Přehled pravděpodobných členů budoucí vlády Andreje Babiše
Předseda vlády Andrej Babiš
Ministr dopravy Dan Ťok
Ministryně financí Alena Schillerová
Ministr kultury Ilja Šmíd
Ministryně obrany Karla Šlechtová
Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán
Ministr školství Robert Plaga
Ministr vnitra Lubomír Metnar
Ministr zahraničí Martin Stropnický
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zemědělství Jiří Milek
Ministr životního prostředí Richard Brabec

Vše podstatné o povolebním dění čtěte v rubrice Volby 2017

TOP 09 si zvolila předsedu. Z krize ji má vytáhnout Pospíšil

ANO bude mít předsedy sedmi výborů, Demokratický blok čtyř

Policie znovu požádala Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka

Ze Západu přijde smrt. Šiřitel konspirací Koten míří do čela bezpečnostního výboru


  • Našli jste v článku chybu?