Menu Zavřít

Nová Babišova vláda: Šlechtová na obranu, Vondrák na školství

9. 11. 2017
Autor: čtk

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nabídl post ministryně obrany Karle Šlechtové, ministerstvo školství by mohl obsadit moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Nejpravděpodobnějším kandidátem na ministra zdravotnictví je Babišův poradce a nový poslanec Adam Vojtěch. Naopak křeslo ministra průmyslu a obchodu nezíská manažer Siemensu Tomáš Hüner, který ještě na začátku týdne patřil mezi favority.

Andrej Babiš pokračuje ve shánění ministrů do své jednobarevné vlády, která se do Vánoc pokusí získat důvěru v Poslanecké sněmovně. Stále mu chybí obsadit čtyři ministerstva: zdravotnictví, školství, kultura, průmysl a obchod. U ostatních postů jsou kandidáti již jasní. Tři ministerstva by měli obsadit nestraničtí odborníci.

Do čela ministerstva obrany by měla nově nastoupit stávající ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Babiš jí už dal oficiální nabídku,” řekl pro Euro.cz zdroj z vedení ministerstva pro místní rozvoj. Informaci potvrdilo i několik zdrojů z hnutí ANO. Šlechtová ještě zvažovala odchod do zahraničí, měla zájem o post v OSN.

Nakonec však zůstane v Česku a s nabídkou obsadit resort obrany souhlasila. Stávající ministr obrany Martin Stropnický se chystá přesunout na ministerstvo zahraničních věcí.

Z hejtmana ministrem

Poté, co Babiše odmítla řada nezávislých kandidátů, zvažuje na post ministra školství nového poslance a moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka, který je členem hnutí ANO a v uplynulých sněmovních volbách získal jeden z nejvyšších počtů preferenčních hlasů. „Před týdnem jsme se s Andrejem Babišem dohodli na tom, že to zatím není aktuální. Ale situace se může změnit. Nikdy neříkej nikdy,” uvedl Vondrák.


Čtěte komentář Pavla Párala:

Jaké ohrožení demokracie?

 Páral


Na ministerstvo zdravotnictví je podle svých slov ochoten nastoupit Babišův poradce v oboru a nový poslanec Adam Vojtěch. Třicetiletý absolvent práv a mediálních studií se na funkci připravoval celé uplynulé čtyři roky a Babiš už mu podle informací týdeníku Euro doporučil, aby si vytvořil svůj tým, který ho na resort zdravotnictví doprovodí.

Negativní reakce

Naopak ministrem průmyslu a obchodu se nestane Tomáš Hüner, který ještě na začátku tohoto týdne patřil mezi favority na zisk této funkce. Poté, co informaci o jeho nominaci včera zveřejnila ČTK, si Babiš svůj výběr rozmyslel. „Přišla řada negativních reakcí, proto se předseda hnutí rozhodl, že bude hledat nového kandidáta,” řekl Euru zdroj blízký vedení hnutí.

ebf - tip - debata

V úvahu přichází několik kandidátů. Na průmysl by se například mohl přesunout stávající ministr životního prostředí Richard Brabec, který tuto možnost už dříve v rozhovoru pro Euro nevyloučil. Designovaný premiér Babiš ještě uvažuje nad Pavlem Pustějovským, který působí ve vedení chemičky Deza, spadající pod holding Agrofert.

Nová vláda (pravděpodobné obsazení jednotlivých ministerstev)
Premiér Andrej Babiš
Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický
Ministryně obrany Karla Šlechtová
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán
Ministryně financí Alena Schillerová
Ministr vnitra Jana Vildumetzová
Ministr životního prostředí Richard Brabec
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Ministr dopravy Dan Ťok
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr školství Ivo Vondrák
Ministryně práce a sociálních věcí Marie Bílková
Ministr zemědělství Miroslav Toman

O povolební situaci čtěte více v rubrice Volby 2017:

Babiš odmítá Zemanovy náznaky. Bez důvěry čtyři roky vládnout nechce

Rektor Bek prý odmítl Babišovu nabídku být ministrem školství. Navrhl Plagu

Babiše odmítl další rektor. Medek ministrem kultury nebude

Komentář: Andrej o míli před námi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).