Menu Zavřít

Babišova nevýhra

12. 10. 2020
Autor: Euro.cz

Výraz „nevýhra“ je asi nejdůležitějším politologickým termínem, který vymyslel někdejší předseda ODS Václav Klaus. Když v parlamentních volbách v roce 2002 zaostal o více než čtvrt milionu hlasů za tehdy první Špidlovou ČSSD, zdráhal se přiznat jasnou prohru. Použil tento do té doby nevídaný jazykový obrat, který poté na české politické scéně zdomácněl. Ba co víc, získal ještě nové významy. Nevýhrou se dá popsat i situace, kdy si jasný vítěz voleb své vítězství moc nevychutná, protože s ním málokdo chce spolupracovat. Takovou nevýhrou bylo Paroubkovo první místo ve volbách v roce 2010, po kterých vítěznou ČSSD obešly středopravicové strany, jež složily pohodlnou sněmovní většinu.

Nevýhra se letos nevyhnula ani dosud neporazitelnému Andreji Babišovi.

Nedávné krajské volby sice s přehledem vyhrál, ale do krajských vlád se jeho hnutí ANO dostává jen těžko. Ostatní strany s ním příliš nechtějí uzavírat koalice. Po minulých krajských volbách se ANO dostalo k pěti hejtmanským postům. Ani tuto pětici krajů nemusí letos obhájit. Po vyjednávání o koalicích už je jasné, že krajské volby jsou mnohem spíše vítězstvím středopravicové opozice. Starostové se nakonec budou moci pochlubit třemi hejtmany, ODS už má jasné dva hejtmany a další může ještě přibýt. Lidovci pak získali důležitý post prvního muže jižní Moravy. Tolik hejtmanů jako středopravicové strany dohromady už hnutí ANO určitě nezíská.

Podrobnosti a zákulisí boje o třináct českých hejtmanství popisujeme v jednom z hlavních témat tohoto čísla.

Pro Andreje Babiše je konečný výsledek těchto krajských voleb výrazným varováním před ještě důležitějšími parlamentními volbami, ke kterým půjdeme za rok. Pokud Babiš nedokáže zmobilizovat všechny své příznivce a k tomu ještě nějaké váhající nevoliče, může nakonec skončit ve sněmovních opozičních lavicích.

Spojování ODS, TOP 09, KDUČSL, Starostů a Pirátů do předvolebních koalic nikdy v minulosti nebylo blíž než právě teď. Koalicím nebrání žádní egomaniaci v čele těchto stran a dohromady mohou získat v příštích sněmovních volbách většinu. Zvlášť když sledujeme úpadek vládní ČSSD a zřejmě i postupný ústup komunistů z českého parlamentu. Ti přitom současnou menšinovou vládu tolerují a jsou stejně jako sociální demokraté Babišovým přirozeným partnerem.

Při běžném chodu událostí bychom tyto politické půtky asi rádi řešili v hospodách či jiných restauračních zařízeních.

Jenže právě českou gastronomii zasáhla pandemie koronaviru snad nejcitelněji ze všech odvětví služeb. Restaurace jsou několikátým týdnem v první linii druhé letošní války s covidem. Jejich otevírací doba už byla dvakrát omezena a navíc se jich týkají i limity na počet hostů u stolu či chystané zapisování konzumentů. A k tomu všemu se lidé do restaurací bojí chodit.

Poloprázdných podniků si teď při cestě českými městy asi nelze nevšimnout. Jaké známé české restaurace už skončily, které balancují na hraně přežití a jaká panuje situace v zahraničí, to rozebíráme v obálkovém tématu.

Ať už na papíře, nebo na displeji, přeji vám podnětné čtení.

ebf - tip - debata

O autorovi| jan novotný, novotnyj@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).