Menu Zavřít

Babišova vláda přežila. Kabinet podrželi komunisté

23. 11. 2018
Autor: čtk

Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD ustála ve Sněmovně pokus opozice o vyslovení nedůvěry. Po sedmihodinové debatě kabinet podle očekávání podpořili komunisté, koaliční sociální demokraté před hlasováním opustili sál. Šest opozičních stran chtělo vládu svrhnout kvůli poslednímu vývoji v kauze Čapí hnízdo. Opoziční lídři po hlasování upozornili na to, že problémy kolem trestně stíhaného premiéra se dneškem nevyřešily. Babiš nevidí důvod pro změny ve vládě.

V tomto volebním období šlo o první hlasování dolní komory o vyslovení nedůvěry kabinetu. Konalo se necelých pět měsíců potom, co kabinet ANO a ČSSD získal díky podpoře KSČM ve Sněmovně důvěru.

Pro vyslovení nedůvěry se vyslovilo všech 92 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Aby kabinet padl, opozice by musela pro návrh získat nejméně 101 hlasů. Kabinet podpořilo 90 poslanců z ANO a z KSČM, která vládu toleruje. Tři zákonodárci těchto uskupení byli omluveni. Všech 13 přítomných zákonodárců ČSSD opustilo před hlasováním jednací sál, další dva byli omluveni.

Opoziční lídři při jednání Sněmovny Babiše kritizovali, zatěžuje podle nich vládu i zemi. Premiér se mimo jiné opřel do novinářů a zopakoval, že odstoupit nehodlá. Kritikům vzkázal, ať se ho pokusí porazit ve volbách.


Čtěte komentář: Hledá se plán B

 Weikert


„Předseda vlády si udržel funkci, ale neudržel si důvěru většiny Poslanecké sněmovny,“ řekl po hlasování předseda ODS Petr Fiala. Vzhledem k odchodu ČSSD ze sálu si neumí představit, že by vláda mohla vydržet celé volební období, doplnil. Podle Fialy i dalších šéfů opozičních stran problém s trestním stíháním premiéra trvá a poškozuje Česko v zahraničí.

Předseda ČSSD Jan Hamáček zopakoval, že strana vládnímu projektu nadále věří, takže nemohla hlasovat proti němu. Odchodem ze sálu chtěli sociální demokraté vyjádřit to, že kabinet zatěžují problémy kolem Babiše.

Premiér postoj koaliční ČSSD chápe jako výsledek jejího vnitrostranického kompromisu. Dnešní hlasování o nedůvěře se podle něj konalo kvůli tomu, aby ho sněmovní opozice měla možnost urážet a ponižovat. Zopakoval, že zveřejnění rozhovoru s jeho synem byla kampaň namířená proti předsedovi vlády. Babiš nevidí důvod k tomu, aby se koaliční strany domlouvaly na změnách ve vládě. „Máme podepsanou koaliční smlouvu, nic se nezměnilo,“ doplnil.

Podnětem ke schůzi byla skrytě natočená reportáž s Andrejem Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko právě kvůli případu, v němž oba čelí obvinění pro podezření z dotačního podvodu. Ministerský předseda to popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.

MMF24

O dnešním jednání Sněmovny čtěte více:

Dnes už všichni chápete, že můj syn byl na Krymu na výletě, řekl Babiš poslancům

Vláda mezinárodní ostudy, díky za každé nové ráno s limuzínou. Co dalšího zaznělo ve sněmovně?

Čtěte dále:

Hamáček: Soudní znalec znovu vyšetří Andreje Babiše mladšího

Vláda by mohla pokračovat bez Babiše, říká Fiala. Opozice vyzývá Zemana ke změně postoje

Matka Andreje Babiše mladšího žádá o ochranu své rodiny. Zkritizovala novináře

Hamáček: Nejlepší by bylo, kdyby vláda pokračovala bez Babiše

Zeman jednal s Hamáčkem a Faltýnkem. Kauzu Babišova syna prý považuje za mediální záležitost

Poslanci ANO stojí za Babišem. Vládu podpoří při hlasování o nedůvěře

Babiš: Právník mé exmanželky podal trestní oznámení na Seznam Zprávy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).