Menu Zavřít

Babišovo ANO povedou v Praze do voleb Stropnický a Pelikán

13. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Do sněmovních voleb povede pražské ANO podle očekávání ministr obrany a místopředseda hnutí Martin Stropnický. Dvojkou zvolil sobotní krajský sněm hnutí ANO ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ze třetího místa kandidátní listiny se bude o přízeň voličů ucházet profesorka 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a přednostka pracoviště pražského IKEM Věra Adámková.

Stropnický, který je šéfem pražské ANO, poznamenal, že sestavování kandidátky v tak velkém a významném kraji, jakým je Praha, vůbec nebylo jednoduché. „Je potřeba dojít k racionálnímu konsensu a najít kvalitní kompromis. A to se stalo,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Další příčky kandidátky obsadili pražský zastupitel Patrik Nacher a současný poslanec za ANO Matěj Fichtner. Kandidátku musí stejně jako volební listiny dalších regionálních organizací hnutí ještě schválit celostátní výbor ANO.

Poslední slovo v sestavování volebních listin dávají stanovy uskupení předsedovi ANO Andreji Babišovi. Ten půjde do voleb ve Středočeském kraji. Babiš uvažoval o tom, že bude kandidovat až z posledního místa, do Sněmovny by tak potřeboval preferenční hlasy. Podle dalších vyjádření nakonec zvolí post lídra kandidátky. Jak bude středočeská kandidátka nakonec vypadat, rozhodne regionální sněm ještě v sobotu.


Martin Stropnický byl donedávna možným kandidátem ANO na prezidenta:

Babiš kandidáta na prezidenta nemá. Stropnický povede pražskou kandidátku

 Andrej Babiš


Ze stran současné vládní koalice se tak na lídrovi pražské kandidátky do podzimních voleb zatím dohodlo jenom hnutí ANO. Sociální demokraté budou o jménu rozhodovat začátkem června, koalice KDU-ČSL a STAN by měla mít jasno nejpozději koncem května. Organizace většiny ostatních stran už své pražské lídry vybraly, i když některé z nich budou definitivně schvalovat až v následujících týdnech. Termín voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman na pátek 20. a sobotu 21. října.

ČSSD bude finální podobu listiny teprve schvalovat ve vnitrostranickém referendu 2. a 3. června. Pražský lídr zatím není jasný. „Nyní jsou předsednictvem na lídra schváleni tři kandidáti, což je Miloslav Ludvík, Petr Dolínek a Lukáš Kaucký,“ uvedl mluvčí pražské ČSSD Lukáš Henzl. Ludvík začátkem dubna prohlásil, že se o post ucházet nebude.

Na jménu jedničky společné kandidátky se ještě nedohodly ani KDU-ČSL a STAN. „My chceme Daniela Hermana a STAN Petra Gazdíka,“ řekl předseda pražských lidovců Jan Wolf s tím, že obě strany se nyní pokoušejí domluvit a jasno by mělo být nejpozději koncem května, spíše však dříve. „Strana, která nebude mít lídra, bude mít výhodnější pozici na dalších místech,“ doplnil Wolf.

Své mandáty budou určitě z čela kandidátek obhajovat poslankyně Jana Černochová (ODS) a Marta Semelová (KSČM), za piráty bude jedničkou pražský zastupitel Jakub Michálek.

TOP 09 navrhuje na pozici jedničky Karla Schwarzenberga, dvojkou bude Markéta Pekarová Adamová a trojkou Martin Plíšek. Návrh bude muset ještě schválit výkonný výbor strany. Podobně jsou na tom zelení, kde se o vedení pražské kandidátky uchází předseda strany Matěj Stropnický. Definitivně jasno budou mít 26. května.

MMF24

SPD bude kandidáty schvalovat koncem května, podle předsedy strany Tomia Okmaury pražská buňka na čelo listiny v hlavním městě navrhla bývalého diplomata Jiřího Kobzu. Lídra zatím neoznámil Úsvit - Národní demokracie, podle mluvčího Jana Zilvara strana jména zveřejní v červnu.

V posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 získala nejvíc hlasů v Praze TOP 09. Druhé skončilo ANO, třetí ČSSD a čtvrtá ODS. Rozdělovalo se 24 poslaneckých křesel, sedm získala TOP 09, pět hnutí ANO, po čtyřech ČSSD a ODS, dvě KSČM, jedno KDU-ČSL a jeden poslanec je nezařazený, zvolený na kandidátce Úsvitu

Dále čtěte:

Pražské lidovce povede Jan Wolf. Stal se staronovým předsedou


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).