Menu Zavřít

Babišovu dceru vyšetřil soudní znalec, její stíhání v kauze Čapí hnízdo bude pokračovat

29. 11. 2018
Autor: Archiv MF

Dcera premiéra Andreje Babiše (ANO) Adriana Bobeková bude dál čelit obvinění v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Soudní znalec předal policii výsledky zkoumání zdravotního stavu Bobekové, podle kterých jejímu stíhání nic nebrání.

V kauze jsou mimo jiné obviněni premiér Andrej Babiš, jeho manželka Monika, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti, Bobeková a Andrej Babiš mladší. Celkem čelí stíhání sedm lidí. O výsledcích posudku zdravotního stavu Adriany Bobekové dnes informoval web Seznam Zprávy.

Vyjádření, podle kterých nejsou schopni se ze zdravotních důvodů účastnit trestního řízení, předložili podle dřívějších informací médií zástupci Bobekové a Babiše mladšího. Premiér nedávno řekl, že jeho syn trpí schizofrenií a dcera bipolární poruchou. Zprávu ohledně zdravotního stavu Babiše mladšího údajně zpracovávala lékařka Dita Protopopová, jejíž manžel Petr Babišova syna podle jeho tvrzení odvezl na Krym. Podle premiéra syn nebyl unesen, z Česka odjel dobrovolně.

Posouzení zdravotního stavu Babišova syna komplikuje skutečnost, že má švýcarské občanství a ve Švýcarsku i žije. Čeští policisté v minulosti uvedli, že ohledně jeho výslechu komunikují se zahraničními kolegy.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN Agro Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která před několika týdny spornou dotaci státu vrátila.

ebf - tip - debata

Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym

Čtěte více o kauze Andrej Babiš mladší:

Hamáček: Soudní znalec znovu vyšetří Andreje Babiše mladšího

Matka Andreje Babiše mladšího žádá o ochranu své rodiny. Zkritizovala novináře

Babiš: Právník mé exmanželky podal trestní oznámení na Seznam Zprávy

Babišova exmanželka pro švýcarská média: Syn určitě nebyl unesen, otec ho přijel utěšit

Babiš: Syn je přesvědčen, že byl na Krymu nedobrovolně

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).