Menu Zavřít

Bagety nejsou záchrana

26. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Nový vlastník pomýšlí na středoevropskou expanzi

Karetní společnost CCS má od konce srpna nového stoprocentního vlastníka. Kapitálový fond spravovaný JP Morgan a desítkou zakladatelů - fyzických osob v čele s Michalem Tietzem (46) - nahradil americký Advent International, který v tendru trumfl Pentu a J&T. Soudě dle prvních prohlášení (pokud nejde jen o obvyklé marketingové fráze), se zdá, že firma by mohla s novým investorem v zádech začít výrazněji expandovat.

Vstup do retailu se nepovedl.

JP Morgan vstoupil do CCS v roce 1999, kdy koupil 38 procent od zakladatelů společnosti. Jak se na fondy rizikového kapitálu sluší, nastoupil záhy nový management, začala se plánovat expanze a následný prodej firmy. Nakonec ale vše dopadlo jinak. Novému šéfovi Tomasi Spurnymu, který přišel z konzultantské firmy McKinsey & Co., se podařilo společnost restrukturalizovat, vstup do retailového byznysu. Spurny ho sice vymyslel, ale v praxi po jeho odchodu do představenstva Komerční banky na jaře 2000 ho již uskutečnil jeho nástupce. Akvizice ostravské splátkové společností Triangl však skončila neúspěchem a návratem firmy původním vlastníkům. Z ohlašovaného dobytí trhu s kreditními kartami, do kterého CCS vstoupila jako jedna z prvních v roce 2002, zbylo jen směšných 4000 vydaných karet CCS Kredo. „CCS přistoupila k omezení aktivní nabídky kreditní karty CCS Kredo. Současným držitelům CCS Kreda, jimž platnost karty končí po 1. únoru 2005, již nebude karta obnovena,“ lze se nyní dočíst na webových stránkách firmy.

Přemrštěná cena.

Neúspěchem skončil i pokus o prodej firmy v roce 2002. Jednoduše řečeno: vlastníci měli velké oči, na jednáních zaznívala částka sto milionů dolarů, tedy dle tehdejšího kurzu až 3,5 miliardy korun. Není divu, že nápadníci, kterými byly HVB Bank, Cetelem, Home Credit a Beneficial Finance, zájem ztratily. „Ocenili jsme si CCS zhruba na miliardu korun, větší hodnotu pro nás neměla,“ řekl týdeníku EURO jeden z tehdejších potenciálních kupců. Ani po neúspěchu v retailu ale akcionáři CCS neměli důvod ke smutku. Firma byla stabilizovaná, její obrat sice rostl jen minimálně, každoročně v podstatě jen o tolik, o kolik narostla cena pohonných hmot, generovala ale okolo 200 milionů korun čistého zisku. JP Morgan tak během svého působení inkasoval na dividendách okolo 500 milionů korun.

MMF24

Nemá být jen dojnou krávou.

Advent International za vstup do společnosti zaplatil 1,92 miliardy korun. „CCS se nyní dostává do pozice, kdy může výrazně rozšířit nabídku služeb i působnost v regionu,“ uvedl k akvizici ředitel Adventu Chris Mruck, který zasedne v představenstvu CCS spolu Istvanem Szokem a Tamasem Nagym a dalšími dvěma experty z odvětví. „Poskytování moderních odborných služeb je ve střední Evropě stále v plenkách. CCS jako dobře řízená a zisková firma získala akvizicí šanci dobře uspět v mezinárodním měřítku,“ dodal Mruck. I když si představitelé Adventu deklarují zájem především o trh petrokaret, lze očekávat, že nakonec se opět přikloní k firemním kartám, zpracování dat pro další firmy či se vrátí k retailu. Trh s petrokartami je ve střední Evropě na rozdíl od jiných karetních segmentů vysoce rozvinutý, na Slovensku je jedničkou Slovnaft, v Maďarku dominuje MOL karta, podobné je to i v Polsku. Získat významný tržní podíl na úkor těchto lokálních hráčů by si vyžádalo vysoké investice.

Sekretářky s kartou.

Šance na další expanzi firmy tak jsou spíše v oboru tuzemských firemních karet, případně ve vstupu na méně rozvinuté trhy. V Rusku, na Ukrajině, v Srbsku či Rumunsku, by nemusela CCS budovat novou páteřní síť. Transakce by zvládla zpracovat její současná moderní a vysoce kapacitní infrastruktura v Česku. Nárůst obratu by CCS mohla docílit tím, že by současné klienty přesvědčila, aby svým zaměstnancům pořídili firemní karty. Tyto produkty zatím v České republice nabízejí American Express a Diners Club. Firmy získávají tyto karty za výhodných podmínek a zaměstnanci jimi mohou platit i soukromé nákupy. Na konci měsíce vyúčtují firmě služební nákupy a podnik jim dlužnou částku pošle na počátku nového měsíce spolu s výplatou. Zaměstnanec pak celý dluh zaplatí ze soukromého účtu. Druhou alternativou je, že celou útratu zaplatí firma a zaměstnancům soukromé výdaje naopak z výplaty strhne. CCS určitě nové pole působnosti najít musí, ať již doma nebo v zahraničí. Jen prodejem benzinu, nafty a baget se nikdy nestane atraktivní pro strategické investory - globální zpracovatele dat, jako Global Payments, nebo velké americké, britské či německé petrokartové společnosti Wright Express, Fleetcor, PPH Arval, případně UTA. Bez expanze bude CCS příliš malá i na IPO. Pozici CCS zároveň budou ve střednědobém horizontu stále více ohrožovat banky. Zatím těží firma z toho, že její terminály jsou jako jediné napojené na pokladny u čerpacích stanic a umožňují rozepsat na karetní účet jednotlivé položky transakce. Měsíční výpis z kartového účtu CCS je proto na rozdíl od ostatních kartových výpisů zároveň daňovým dokladem. Nikde ale není řečeno, že tomu tak musí být navěky, obzvláště pokud se dokáží spojit banky do konsorcia a na benzínových čerpadlech vybudují vlastní infrastrukturu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).