Menu Zavřít

Báječná léta s Evropskou unií

29. 4. 2019
Autor: Euro.cz

Stejně je to zvláštní, že i po tolika staletích máme státní svátek na den příchodu Cyrila a Metoděje nebo na výročí upálení Jana Husa. Naopak výročí, která jsou pro náš dnešní život mnohem důležitější, spíše přehlížíme. Třeba datum vstupu do Evropské unie. Její součástí jsme již patnáct let a ty se bezpochyby řadí mezi nejšťastnější období české historie.

Vedle řady pozitivních přínosů nám EU občas dovede zkomplikovat život a zůstane pachuť. A právě na rozporuplné pocity z účasti na evropském projektu, s nimiž se můžete setkat v české společnosti, jsme se zaměřili v tomto čísle.

Eurooptimista Miroslav Zámečník soudí, že vstup do Unie bylo to nejlepší, co nás mohlo potkat. Naopak hlavní redakční euroskeptik Pavel Páral varuje před tím, čím se Evropská unie podle jeho názoru stává - byrokratickým molochem, který nám nejprve zavřel cukrovary, poté vzal část státní suverenity a časem nám sebere i uhelné elektrárny a auta se spalovacím motorem.

Za spoustu problémů si ale můžeme sami. Nelze říct, že by české vlády dosazovaly do odborně náročných pozic kvalitní manažery. Důsledkem takového postupu je, že úřady regulující byznys nefungují.

Pak ať se nikdo nediví, že oproti jiným zemím platíme zbytečně moc peněz za služby mobilních operátorů nebo že se podvádí ve veřejných soutěžích.

Na příkladech Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Energetického regulačního úřadu dokazujeme, že šéfové se vybírají často na základě známostí a stranické legitimace. Člověk se pak neubrání podezření, že dosazování špatných šéfů do regulačních orgánů státu je úmyslné.

Na poznání, zda se pod novým vedením začne rozvíjet naše hlavní město, si budeme muset ještě počkat. Pirátský primátor Zdeněk Hřib v rozhovoru pro týdeník Euro zatím jen potvrdil domněnku, že je suchar. „Lidé jsou spíš zvědaví na to, co tady odpracujeme, než na záplavu hlášek,“ brání se Hřib. Barvitěji se rozhovořil snad jen o charakterových vlastnostech Jiřího Pospíšila.

Od kauz si snad odpočinete při čtení o návštěvě Jordánska. Země, dosud tak vzdálená, se značně přiblížila ve chvíli, kdy Prahu s Ammánem propojila přímá linka. Běžní Jordánci kupodivu něco málo o Česku vědí. „Václav Havel byl velmi dobrý člověk, Miloš Zeman už tak dobrý není,“ prohlásil jistý mudrc z ammánských ulic. Zdá se, že má lepší vkus na prezidenty než 2 853 390 našich spoluobčanů. 9

Váš názor je pro nás důležitý, pomozte nám, prosím, zkvalitnit obsah týdeníku Euro a odpovězte na několik krátkých otázek.

Vše vám zabere maximálně pět minut.

www.euro-anketa.cz

EBF24

O autorovi| David Tramba, tramba@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).