Menu Zavřít

Bakalův muž v dozorčí radě OKD končí. Řežábka odstřihl insolvenční správce

17. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Insolvenční správce zkrachovalé těžební společnosti OKD Lee Louda sáhl k neobvyklému opatření. Pozastavil výkon funkce člena a předsedy dozorčí rady Luboši Řežábkovi kvůli podezření z konfliktu zájmů. Řežábek totiž zastupuje v jiných společnostech bývalého spoluvlastníka OKD Zdeňka Bakalu.

Podle Loudova vyjádření v insolvenčním rejstříku je problém v tom, že Řežábek na možný konflikt zájmů včas neupozornil ostatní členy dozorčí rady ani představenstvo společnosti. Tím porušil povinnost danou zákonem o obchodních korporacích. Louda proto využil svého práva a výkon jeho funkce pozastavil s platností do konce letošního roku.

Louda dále ve svém vyjádření uvádí, že Řežábek je předsedou dozorčí rady čtyř firem skupiny Asental, jež vlastní pozemky a budovy na Ostravsku, i vydavatelství Economia. Ve všech případech se jedná o firmy, které dodnes zůstávají pod kontrolou Zdeňka Bakaly.

Není to jediný problém, kterému Řežábek čelí. Insolvenční správce již v lednu spočítal, že bývalí členové představenstva a dozorčí rady OKD svým jednáním způsobili společnosti škodu vyčíslenou na 2,8 miliardy korun. V letech 2010 až 2014 totiž odsouhlasili výplatu vysokých dividend a nezabránili předlužení důlního podniku.


Čtěte také:

Otavovi vymáhají po OKD obří pokutu

 Důl Darkov.


O konkrétní výši škody bude muset rozhodnout soud na základě žaloby podané současným vedením OKD. Louda však již zapsal pohledávku za bývalými šéfy do soupisu majetkové podstaty zkrachovalé těžební společnosti.

Investiční firma ovládaná Zdeňkem Bakalou a fondy Crossroads maďarsko-kanadského byznysmena Petera Kadase ovládla OKD na konci roku 2004. Na dividendách a prodejem části majetku získali celkem 101,5 miliardy korun. K tomu je třeba přičíst částku 35,3 miliardy korun, kterou jmenovaní finanční dravci získali od investorů při uvedení akcií mateřské skupiny NWR na burzu.

Když Bakala a Kadas na počátku loňského roku odevzdávali své již bezcenné akcie holdingu NWR, nemuselo je to příliš mrzet. Zahojili se na prodeji dalších společností vydělených z původní společnosti OKD – tedy hlavně rozsáhlého bytového fondu.

MMF24

Loni na jaře firma OKD zbankrotovala. Nyní probíhá soutěž, v níž správce Louda a vedení podniku hledají nového vlastníka dolů. Zájemci se přihlásili dva – podle neoficiálních informací se má jednat o skupinu EP Industries miliardáře Daniela Křetínského a skupinu britských investičních fondů. Ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Janem Mládkem chtělo do soutěže vyslat státní podnik Diamo, tento záměr však zablokoval ministr financí Andrej Babiš.

Dále čtěte:

Insolvenční správce OKD podal kvůli sporným pohledávkám žalobu

Horníci nechtějí z Paskova. OKD je musí přesvědčovat finančně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).