Menu Zavřít

Bakalův slevomat. Finančník rychle rozprodává majetek v Česku

22. 8. 2015
Autor: Martin Pinkas/Euro

Standardní reakcí lovené zvěře je utéct a schovat se. A soudě podle posledního vývoje se stejně zachová i finančník Zdeněk Bakala. Jak již týdeník Euro informoval, skupina vlivných tuzemských podnikatelů, především pak skupina Arca slovenského miliardáře Pavola Krúpy, se pustila do skupování akcií NWR. Chystá žaloby na Bakalu a spol. Údajně proto, že za vlády Bakaly a spol. v NWR došlo k mnoha pochybením, mimo jiné zveřejňováním nepravdivých informací o stavu firmy a vyváděním financí.

Arca již podala podnět k vyšetřování transakcí spojených s NWR u švýcarské prokuratury (ve Švýcarsku Bakala aktuálně bydlí) a dalších evropských institucí dozorujících dění na finančních trzích.

Bakala se na současnou situaci dle několika na sobě nezávislých zdrojů rozhodl reagovat tak, že se začal zbavovat veškerého svého majetku v Česku. Dokonce nechal sestavit speciální tým, který se splněním tohoto úkolu zabývá. K první transakci už došlo, když Bakala prodal společnost RPG, která vlastní především 43 tisíc bytů na Ostravsku, zahraničnímu realitnímu investorovi Round Hill Capital.


Přečtěte si komentář Pavla Párala: Jak Zdeněk Bakala bouchnul dveřmi


„Bakala s transakcí hodně spěchal, původně k ní mělo dojít nejdříve letos na podzim, ale akce byla o několik měsíců urychlena,“ sdělil dobře informovaný zdroj. Jedním z důvodů akcelerace může být právě začátek honu na Bakalu. Krúpa ze společnosti Arca je navíc přesvědčen, že transakce splňuje všechny podmínky pro to, aby její uzavření podléhalo schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). A Arca doufá, že ÚOHS transakci zarazí.

Pro Arcu je dění kolem hornických bytů klíčové, protože je chce vrátit zpět do majetku OKD. Firma prý již našla způsob, jak to udělat. Plán ale zatím prozradit nechce.

Odklonění majetku?

Odborníci na reality se také dohadují, co je to za firmu, která půjde do tak vysokého rizika a koupí si tisíce bývalých hornických bytů. Vždyť k podobnému kroku se neodvážilo několik velkých tuzemských realitních magnátů a investičních firem.

Možností je několik. Kupec přistoupil na všechna hrozící rizika, tomu ale odpovídá i prodejní cena. Další variantou je, že jsou v prodejní smlouvě zakotveny odkládací podmínky, které eliminují všechna očekávaná rizika. Pokud nedojde k jejich naplnění, z transakce sejde. A konečně, obchod není nic jiného než odklonění majetku.

Jak je zřejmé, prodejem OKD to neskončí. Bakala v tuzemsku vlastní několik cenných nemovitostí a pozemků. Vše je na prodej. Část pozemků se má přetvořit na průmyslové zóny a poté budou nabídnuty k prodeji. Celý proces ale bude pravděpodobně urychlen.


Čtěte také:

Lindstrom: Akvizice RPG Byty je strategická. Odkup neumožníme

Krúpa tlačí na Bakalu, napadl prodej bývalých bytů OKD

Napravte privatizaci OKD. Miliardář Krúpa poslal otevřený dopis Sobotkovi

Bakala prodal RPG Byty. Koupila je Round Hill Capital

Bakala si vyplatil dividendu z RPG Byty. Vydělaly skoro půl miliardy

EBF24

Bakala opustil představenstvo NWR, nahradil jej Charles Harman

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).