Menu Zavřít

BALÍČEK JE ZABALEN

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S l o v e n s k o

Záměry slovenské vlády v ekonomice, oznámené v rámci balíčků, nejsou zatím příliš konkrétní. Jak během pátečního zasedání vlády novináře informoval místopředseda slovenské vlády Ivan Mikloš, vláda hodlá postupně snižovat deficit veřejných financí a zvýšit konkurenceschopnost slovenského hospodářství. Jednotlivé záměry musí být připraveny do 20. ledna. Podle jeho vyjádření je největším problémem domácí ekonomiky deficit obchodní bilance. I. Mikloš přitom zdůraznil, že řešení situace vidí v přílivu zahraničního kapitálu. Zvyšování cen bude od dubna doprovázet snížení daňového zatížení pro občany s nejnižšími příjmy a od července hodlá vláda poskytovat příspěvek na bydlení pro sociálně slabé občany. V rámci ekonomického balíčku se letos počítá například s růstem cen ve veřejné dopravě, plynu a opětovným zvýšením cen elektrické energie.

Z návrhu na řešení současné ekonomické situace vyplývá, že vláda předpokládá deficit veřejných financí ve výši dvou procent hrubého domácího produktu a schodek běžného účtu platební bilance plánuje v rozmezí od pěti do šesti procent HDP. Přijatá opatření by měla přinést pokles růstu ekonomiky na tři procenta a nezaměstnanost se měla do konce roku zvýšit na patnáct procent.

CIF24

Zdroje příjmů státu vidí vláda v lepším výběru daní. Meziročně se nedoplatky slovenských podnikatelů ke konci září zvýšily podle ministryně financí Brigity Schmögnerové o 10,4 miliardy Sk na 37,7 miliardy Sk.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).