Menu Zavřít

Balík z Francie

11. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Deltax Systems/PragoData

PRAHA (oh) – Český kapitál vytlačuje v IT byznysu zahraniční. I tak lze pohlížet na nákup 98 procent systémového integrátora, firmy PragoData, společností Deltax Systems. Ta balík akcií odkoupila v polovině června od francouzské společnosti Groupe Euriware. „Vyjednávali jsme s nimi více než půl roku, přitom na začátku jsme do toho šli s tím, že firmy zfúzují. Pak jsme však dostali natolik výhodnou nabídku, že jsme se rozhodli pro akvizici,“ řekl týdeníku EURO ředitel Deltax Systems Martin Tax. V otázce ceny nechtěl být příliš konkrétní, nakonec ale připustil: „Jednalo se o sumu v řádech desítek milionů korun.“ Na nákup 98 procent jeho firma použije kombinaci vlastních zdrojů a půjčky.
Obě společnosti budou prozatím fungovat samostatně a rovnocenně, společný bude marketing, propagace a zázemí firem, což podle Taxe přinese roční úsporu kolem deseti milionů korun. „Žádný nový brand teď určitě vytvářet nebudeme. Než se ještě výrazněji zlevní režie a zkoordinují obchodní toky, může to fungovat pod jednou střechou, ale jako dvě samostatné firmy,“ tvrdí Tax. Hlavním motorem fúze ale bylo vzájemné doplnění a rozšíření nabídky obou firem. „Podnikání se překrývá zhruba jen ze dvaceti procent, každá společnost má svou specializaci. Potenciál synergických efektů tady je velmi solidní,“ vysvětluje ředitel Deltaxu. Za měsíc nové spolupráce rozjely společnosti čtyři projekty. Zatímco Deltax poskytuje komplexní IT služby, vytvořil například portál Justice.cz nebo internetové stránky Fondu národního majetku, společnost PragoData je systémovým integrátorem pro podnikové informační systémy.
Tržby obou firem byly vloni téměř shodné, dosahovaly zhruba 130 milionů korun. Poslední čtvrtletí loňského roku bylo pro Deltax jedním z nejúspěšnějších, neboť firma dosáhla zisku před zdaněním 24 milionů. Nejvíce si Tax cení faktu, že Deltax je jednou z posledních ryze českých společností: „V tomto rozsahu a velikosti jsme snad jediná firma v Česku, kterou nevlastní nějaká banka, fond nebo zahraniční kapitál.“ Majiteli společnosti jsou stále původní zakladatelé z počátku 90. let, i když případné nabídce na prodej se prý nebrání. „V současnosti je však na trhu IT více firem, které se snaží prodat než koupit, navíc volných peněz v segmentu už také není tolik. Rozhodně na to v průběhu příštích dvou let nebudeme tlačit,“ uvažuje Tax.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).